Bomtur i nye sandaler

Til jul fikk jeg et gavekort på VO2max-test som jeg hadde booket til i dag. Jeg kan ikke si at jeg gledet meg, men på den annen side så må jeg innrømme at jeg jo er nygjerrig på oksygenopptaket mitt selv om jeg i min nye hobby ultraløping ikke akkurat driver og presser meg opp mot melkesyreterskelen.

Jeg pakket sko i sekken, tok på meg mine nye Luna Venado og løp opp til Valhall hvor jeg skulle ta testen. Der ble jeg møtt av en resepsjonist som ikke hadde sett noen VO2max-testere og etter et par telefoner ble det klart at selv om testerene hadde ferie så var ikke muligheten for nettbooking fjernet for denne uka. Så da ble det altså bomtur. Så ingen VO2max-test før fylte 40 på meg.


Men jeg fikk jo testet sandalene. Hovedsaklig på asfalt, men også en del grus og litt gress. Jeg ble aldri frelst av boka til Barefoot Ted og selv om Christopher MacDougall hadde på seg og snakket varmt om Luna Sandals når han var i Oslo og promoterte den norske oversettelsen av Born to Run så løp jeg ikke ut og handlet sandaler etterpå. 

Men så sto jeg der da, på Oslo Sportslager og så på sandalene i hylla der, bursdagen var rett rundt hjørnet og jeg hadde lyst på noe nytt. En kjapp melding med spørsmål om anbefaling til Ole Kristian som jeg løp ecoTrail sammen med (han løp i Luna Sandals) og noen timer senere gikk jeg ut av butikken med et par nye sandaler. Løpesandaler.

IMG 3505


Vendao er modellen med tynnest såle, 7mm, og utifra mønstret under sålen så vil jeg vel kategorisere det som en asfaltsandal og ikke en terrengsandal. Jeg testet de på en kjapp tur på butikken i morges så jeg viste at at de satt relativt godt og at jeg ikke trengte å fikle masse med stroppene for å få de til å sitte så jeg la bare på sprang opp til Valhall.

I år har jeg hovedsaklig løpt i Vivo Stealth, selv ecoTrails 45km løp jeg i de skoene. Vivo Stealth har en 3mm tykk såle så der er man så absolutt i kontakt med underlaget. På skogsvei med grov pukk er det ikke riktig sko, men på ellers synes jeg den fungerte helt fint også i terrenget selv om det er en asfaltsko uten mønster egnet for terrenget. At det var tørt i skogen under ecoTrail hjalp nok der. 

3mm såle er ihvertfall det jeg er vant til og nå selv om det bare er et par stropper som holder sålen fast i foten så er sålen mer enn doblet i tykkelse. 7mm i relativt hard og stiv gummi gir ikke noe følese av kontakt med underlaget når man er vant til 3mm. Men selv om jeg synes den var litt stiv og gav meg mindre respons fra underlaget enn det jeg er vant til så var den god å løpe i. 3km opp til Valhall og 3km ned igjen er kanskje ikke den største testen, men all den stund jeg ikke er vant til å løpe med sandaler og ikke viste hvordan stroppene kom til å føles så var det en veldig grei distanse og starte med. 

IMG 3544

Venstre sandalen satt perfekt, jeg merket knapt stroppene, og når skoparret veier 107 gram så er det ikke mye ekstra å løfte på. På høyre foten må jeg nok justere litt på stroppene for å få den til å sitte like godt som den venstre, men det medførte ikke noe ubehag å løpe med dem selv om jeg kjente tåstroppen på høyrefoten. Sålen er såpass stor at tærne ikke stiker utenfor sålen så jeg var ikke redd for å sparke borti ting. Her hjelper det sikker litt at jeg har løpt mye i FiveFingers tidligere, men selv om jeg nå ikke løp i terrenget så innbiller jeg meg at sålen på disse sandalene ville ha beskytte meg bedre mot den trestokken og den steinen som forårsaket bruddene jeg har pådratt med i lilletærne mine.

Løpsfølelsen i sandalene var helt topp. Jeg fikk en liten stein inn under den ene foten underveis, men den forsvant av seg selv etter en 10-20 skritt, mens den i en sko ville ha blitt der til jeg hadde tatt av meg skoen for å fjerne den. Akkurat det med stein og annet rusk under fotsålen er vel det jeg annså som den største risikoen og det virker som om det løser seg selv, og blir det et problem så er det jo bare å dra en finger mellom fot og såle for å fjerne problemet.

De siste hundre meterene før jeg kom hjem økte jeg tempoet betraktlig og heller ikke da føltes sandalene noe dårligere å løpe i enn sko. Så etter 6 km så vil jeg si at jeg er imponert over sandalene og hvis de viser seg å være like gode på et par lengre turer også så kan det hende jeg går opp enda litt på såletykkelsen og kjøper meg et par terrengsandaler også etter hvert.


Lorem ipsum dolor sit amet.