Trening

Sognsvann rundt, 2 runder med Anders

Nok en onsdag med Sognsvann rundt medsols gjennomført. Denne gangen plukket jeg med meg Anders DB på veien og siden han har blit slik en mosjonist fikk jeg ham med meg rundt vannet to ganger (6,5 km)

Jeg har fått sniktitte på Anders sine treningslogger på Garmin Connect og han holder stort sett høyere tempo enn det jeg pleier å gjøre på mine joggeturer.Riktignok hevder han at han er redd for at hjertet skal eksplodere hver eneste gang, men fortsatt holder han et høyere tempo enn meg.

Når startskuddet (eller ropet) for første pulje gikk sto vi og så på alle løperene og det forrykende tempoet de satte avgårde i. Selv ventet vi til siste pulje og startet langt bak i den. Vi holdt et greit tempo ut fra start og passerte jevt og trutt folk den første kilometeren. Vi la oss på et tempo som nesten matchet det jeg holdt når jeg løp en runde sist uke, og vi klarte å holde det tempoet overraskende lenge. Når det var halvannen kilometer igjen så sank tempoet drastisk, men vi klare likevell og øke litt på slutten og kom oss inn på ca 34 minutter. 33:56 sier tidtakerbrikken min og pulsklokka sier 34:01.

Gjennomsnittlig tempo rundt vannet var 5:10 per kilometer og siden jeg pleier og bruke et minutt mer på kilometeren om jeg ikke fokuserer på å løpe fort så er ejg veldig fornøyd med det. Når jeg tok en runde der oppe sist uke så holt jeg et tempo på 4:53 per kilometer rundt vannet, men det var som sagt bare en runde og jeg var minst like sliten når jeg var ferdig. Strålende fornøyd med mine egen innsats selv om vi ble knust av en 12-åring (som løp inn på imponerende 25:06) og en av de som løp 3 runder tok oss igjen rett før mål (men siden han startet 2 min før oss så løp han ihvertfall ikke 3 runder raskere enn vi løp 2).

Beina var fine hele veien. Det var ikke noe problem for føttene og holde et slikt tempo i barfotskoene. Nå til helga blir det sannsynligvis en tur til Rjukan så ingen firerunders tur rundt Sognsvann i morgen, men kanskje jeg legger inn en liten 10 km på asfalt fra Rjukan og opp til Vemork og ned igjen. Ca 5 km opp med en stigning på 200 meter, hvilket litt kjapp hoderegning skulle få til å bli 4% stigning. Ikke helt det samme som å løpe rundt Sognsvann.

Aften Aften om Sognsvann rundt medsols

srmAften Aften var på besøk på Sognsvann på onsdag og skrev litt om Sognsvann rundt medsols. Jeg fant ikke artikkelen på websidene til Aftenposten så jeg har scannet den og puttet den på websidene mine

Første tur med ny pulsklokke

Den nye pulsklokka fungerte utmerket rundt Sognsvann.

Den var ikke for tung, faktisk så merket jeg veldig lite til den der den lyste opp som et fyrtårn på venstre håndledd. Det var veldig grei å se på når jeg ville sjekke puls og fart. Den lagde litt lyd og vibrerte for hver kilometer når den automatisk la inn en mellomtid og den sa ifra når pulsen min passerte over 185 slag per min.

Jeg tror nok at jeg kommer til å få mer ut av den på en lengre treningsøkt, ikke bare for å følge med på pulsen, men også hvis jeg skal trene intervall eller bare legge inn noen tempodrag. Hva slags informasjon som er mest matnyttig underveis får jeg se på, men nå viser den % av makspuls, tilbakelagt distanse, tid og tempo (min/km). Den kan settes opp til å vise 4 typer info per skjermbilde og det skal bare et tastetrykk til for å bytte mellom de 4 skjermbildene man kan sette opp. Det skulle vel være mer enn nok informasjon tror jeg. Sykkelcomputeren har de samme mulighetene, bare to skjermbilder, men 8 typer info per skjerm. Langt mer enn jeg føler jeg har bruk for.

Det får bli en rolig dag i dag, så tror jeg det blir en lang og rolig tur på fredag. Kanskje nye 4 runder rundt Sognsvann.

Sognsvann rundt medsols, take 2

Denne gangen ble det med en runde. Jeg åpnet nok for hardt og innså ganske tidlig at det neppe kom til å holde i to runder. Ragnhild derimot syntes at å bare løpe 3 km ikke var særlig til trening og fortsatte rundt vannet en gang til mens jeg sto klar med drikke når hun kom i mål.

Til tross for at jeg bare løp en runde så må jeg si meg fornøyd. Jeg holdt god fart rundt vannet og snek meg såvidt under 15 min på 3000m. Kanskje ikke imponerende, men for meg en liten bragd. Det var deilig å kjenne at jeg klarte å få opp farten litt, frem til nå har det føltes som om jeg ikke klarer å løpe fort i barfotskoene. 

Neste gang tror jeg nok det blir 2 runder igjen. 1 runde kan være greit for å teste fart, men jeg ønsker jo å få litt mer trening ut av det. Evt. får jeg løpe en runde eller to i litt roligere tempo etterpå.

Garmin Forerunner 310XT

imagesDa var den gamle pulsklokka solgt. Det tok ca 5 min på facebook. Ny pulsklokke ble kjøpt få timer senere. Den er grå og oransj, den er stor og stygg, men forhåpentligvis så er den akkurat det jeg var på jakt etter. Vidunderet er en Garmin Forerunner 310XT.

Jomfruturen blir nok Sognsvann rundt medsols i morgen, og jeg gleder meg til å løpe uten å måtte bære sykkelcomputeren i hånda. Til tross for at Polar pulsklokka har fungert helt fint har den nemlig blit henvist til hylla i det siste og sykkelcomputeren har fått være med ut på løpetur. 

Polar FT80 pulsklokke selges

ft80 Polar FT80 pulsklokke selges.

Pulsklokka er 1 år gammel og pent brukt da jeg i all hovedsak har brukt sykkel og sykkelcomputer med pulsklokkefunksjon. Den har nylig vært på verksted for firmware oppdatering.

Pulsbeltet er helt nytt (og ubrukt) og klokka fikk også nye batterier når den var innom verkstedet.

Polar FlowLink for synkronisering med nettet eller treningsloggprogram følger også med.

Jeg er egentlig strålende fornøyd med pulsklokka, men tenkte jeg skulle bytte til en Garmin av noe slag så pulsklokka mi snakker samme språk som sykkelcomputeren og laster opp treningsdataene til samme sted. Sykkelcomputeren er et stort monster som jeg er veldig fornøyd med, og da blir det fort til at den duppeditten som brukes minst er den som må byttes ut. 

FT80 kan kobles til en polar GPS modul (som måler fart, men ikke logger rute), den snakker de aller fleste tredemøller og slikt på treningssentere nå om dagen og den ser faktisk såpass bra ut at man ikke ser ut som om man kommer rett fra trening om man har den på. Absolutt en bra pulsklokke, og en jeg vil anbefale til alle som ikke har et behov for å få logget treningsturen sin med GPS.

Treningsdagbok

Disse pulsklokkene og sykkelcomputeren logger jo alt man foretar seg når man trener, sånnsett er det å føre treningsdagbok mye lettere nå enn den gangen jeg var liten og far min skrev ned treningsøktene sine i en liten notisbok. Jeg er sikker på at han har dem liggende et sted fortsatt.

Pulsklokka jeg kjøpte i fjor synkroniseres opp mot Polar sin webside, sykkelcomputeren synkroniserer opp mot Garmin sin programvare og webside og alt dette er vel og greit, men man ønsker jo og alle disse treningsdataene på et og samme sted. Jeg har en stund brukt Trailrunner, til dataene fra sykkelcomputeren da Trailrunner lager litt penere grafer, men nå har jeg snublet over et annet program som ihvertfall ser veldig pent og funksjonibelt ut. rubiTrack er bare til Mac, kan også logge via iPhone om man skulle ville trene med den og ser ut som en veldig bra treningsdagbok. Screen shot 2010-07-11 at 20.53.53

Jeg har også plukket opp noen treningsblader i det siste og har fått noen tips til hvordan jeg burde trene fra dem. Målet er jo og overleve en halvmaraton, så da bør jeg nok ha en litt mer strukturert treningsplan enn bare å løpe en del. Etter å ha lest litt i disse bladene så sitter ejg igjen med et inntrykk av at intervall er det magiske ordet. Jeg forbinder det med ubehag og litt løping i motbakker, men så var ikke løping noe jeg så for meg at kunne være lystbetont på samme måte som sykkel. 

Løping i tøyenparken

Til tross for 12,5 km rundt Sognsvann i går så ville ikke kroppen sove lenge i dag. Så da ble det på med skoene og ut til Tøyenparken. Rundt fotballbanen der går det en lang sving som blir til en fin oppoverbakke om man løper den riktig vei.

Jeg tok tre drag opp den bakken før jeg vendte nesa hjemover. Kroppen bar preg av gårsdagens 4 runder på Sognsvann, men det gikk fortsatt overraskende greit å løpe. Jeg følte meg riktgnok som et slakt hver gang jeg kom til toppen av bakken, men sånt må en vel regne med når man øker tempoet i bakken. Pulsen toppet seg på 102% av max, så det spørs om jeg ikke bør justere opp maxpuls på pulsklokka mi litt. Det var også veldig godt å se at den siste kilometeren holdt jeg høyere snittfart enn jeg har gjort på løpeturene mine rundt Botansik hage og sofienbergparken i det siste.

4 runder rundt Sognsvann

Stolt av meg selv i dag. Ikke bare har jeg fått kjøpt meg et kamera, men jeg har også satt et par nye rekorder når det gjelder trening. Jeg har løpt lenger enn jeg har gjort i barfotskoene tidligere. Og ikke bare er det lenger enn jeg har løpt i barfotskoene tidligere, det er også lengre enn jeg har beveget meg til fots i mer enn gangtempo siden vidregående.

Jeg dro opp til Sognsvann sammen med Ragnhild etter å ha stoppet innom Ringnes Cash & Carry og kjøpt et brett med Imsdal Sportsvann. Vi holdt et rolig tempo og etter 4 runder rundt vannet hadde vi tilbakelagt 12,5 km. Leggene tok det bra, knærne var ikke noe problem, og fotbladene ble ikke så slitne som jeg hadde ventet. Sist jeg løp såpass langt, d.v.s. 10 km i vanlige joggesko sist høst, gjorde det så vondt i beina etterpå at jeg måtte ta vente flere dager før jeg la ut på en ny joggetur.

Jeg er med andre ord strålende fornøyd med min egen innsats. En halvmaraton føles ikke så skummelt nå som jeg har løpt mer en halve distansen. De siste 9 kilometerene er nok ganske tunge, men jeg ser 21 km der fremme et sted.

2 runder Sognsvann Rundt Medsols

Da har jeg gjennomført mitt første organiserte løp siden leirstaffetten på Madla høsten 95, 2 runder rundt Sognsvann på 36:25. Det er raskere enn jeg pleier og løpe så jeg må jo si meg fornøyd.

Jeg møtte opp i god tid, plukket opp tidtakerbrikken og så løperene stømme til. De yngste var under 10 år og de eldste var nok oppe i 80, en stilte også opp med barnevogn. Jeg var nok den eneste med barfotsko, men jeg synes jeg så flere par Nike Free.

Jeg lot alle de erfarne løperene starte før meg og valgte siste pulje. Ut fra start fulgte jeg strømmen og allerede etter noen hundre meter kunne GPSen fortelle meg at jeg tempoet lå litt for høyt for meg. Jeg lot folk løpe fra meg, selv et par 10 åringer dro fra meg. Jeg tok riktignok de fleste av dem igjen før jeg var ferdig med den første runden, men ikke alle av dem. Forhåpentligvis for min selvtillit så nøyde de seg med en runde. Den første runden var det andre som holdt omentrent samme tempoet som meg så jeg løp ikke mye alene, men den andre runden så så jeg bare to andre som løp SRM før jeg ble tatt igjen av 50 meter før mål av en som hadde løpt tre runder.

Beina hadde ikke noen problemer med de 6,5 kilometerene på grus. Akkurat nå kjennes det ikke ut som 6,5 kilometer, det kjennes mer som et par mil i leggene mine. I morgen kommer jeg til å være sykt støl. 10,7 km/t i snittfart er bedre enn alle de turene jeg har løpt i det siste, nå kan jo det være fordi det er ganske flatt rundt Sognsvann, men jeg tror nå at det til dels skyldes at det er lettere å holde et litt høyerer tempo når det er andre som løper også.

Det frister absolut til gjentagelse.

Sognsvann Rundt Medsols

Da har jeg meldt meg på Sognsvann rundt medsols  i morgen. Jeg tenkte jeg skulle løpe 2 runder, eller ca 6,5 km. Jeg gruer meg litt til å løpe i slike organiserte greier, men regner med at det gjør at jeg holder et litt høyere tempo enn normalt. Full rapport følger i morgen.

Oppdaterte barfotmål for sommeren

Tunnelløpet ble det ikke noe av. Sukkerbiten tok alt for mye av tiden min, men om ikke annet så satt jeg nede på Sukkerbiten og så tunnelløperene varme opp med en runde ut forbi Sukerbiten. 

Nå har jeg meldt meg på halvmaratondistansen på Oslo Maraton, men jeg synes det er litt vel ambisiøst og si at jeg skal løpe min første halvmaraton i barfotsko. Mesteparten av treningen kommer nok til å gjøres i barfotsko, men når september kommer så spørs det nok om ikke joggeskoene kommer frem igjen. Slik formen og beina er i dag så skulle jeg nok klare å fullføre en halvmaraton, men hvis jeg skulle bruke barfotskoene ville jeg nok hatt blødene knær etter å ha krabbet den siste mila.

Barfot har jeg fortsatt tenkt til å komme dit hvor jeg kan legge ut på en times løpetur uten å frykte gangsperre og invalidiserende stølhet. For å få et ekstra puff på motivasjonen har jeg tenkt til å delta på Songsvann Rundt Medsols, hver Onsdag begir over hundre løpere seg ut på turen rundt Songsvann. Noen løper en runde, noen løper to, andre løper tre, og de siste ukene frem mot Oslo Maraton blir det også mulig og løpe enda flere runder slik at folk kan trene litt mer på de lengre distansene.

Halvmaraton

Da har jeg gjort det. Jeg har meldt meg på Oslo Maraton. Vel, Oslo halvmaraton for å være litt mer nøyaktig. Det er nesten tre måneder til og det lengste jeg har løpt siden vidregående en gang på 90-tallet er ca 10 km. 

Nå skal jeg se ferdig dagens etappe av Touren, så skal jeg ut og løpe en liten tur, 7-8 km eller noe sånt. Noe spesifikt mål utover det å fullføre har jeg ikke satt meg enda, men på kortere løpeturer så bruker jeg ca 6 min / kilometer, så hvis jeg klarer og holde samme tempo 21 km hadde det jo vært fint.

Morgenjogg i Toscana

I forbindelse med Ragnhilds disputas ble det en tur til Toscana. Desverre var det ikke en ferietur, men det ble likefult tid til en morgenjogg i naturskjønne omgivelser. Toscana er i all hovedsak bakker, og for meg virket det som om de fleste av dem gikk oppover.
Det var jo i Firenze jeg første gang så barfotsko, så sånnsett passet det jo fint at jeg fikk tatt en tur med der nede. Bare asfalt, biler som kom fort rundt svinger og olivenlunder på alle sider. En ganske fin tur alti i alt.
Barfotskoene kommer også til sin rett når man skal ut og reise. Ragnhild hadde md seg vanlige joggsko, mens jeg gikk for barfotløsningen. Alle som har reist med joggesko i bagasjen vet at de tar overraskende mye plass. Et par barfotsko derimot er det nesten så man kan putte i lommen.

Lorem ipsum dolor sit amet.