Trening

Rundt og rundt og rundt

Jeg har forsøkt og løpe på bane et par ganger. På ungdomskolen var det forbundet med idrettsdag, på videregående Coopertesten, i militæret en 3000 m jeg fullførte på rundt 18 minutter og som førte til halting i flere dager etterpå. Det viste seg at bruddet jeg hadde i leggen hadde grodd såpass bra at tibula og fibula var sammengrodd. Ikke rart jeg fikk vondt i beinet av å løpe. 

Etter at jeg har begynt å løpe har jeg kommet til at å løpe rundt og rundt er kjedelig. Jeg var innom banen på en av de første løpeturene min her i Trondheim, men stort sett har jeg løpt forbi banen uten å løpe på den. 

Screen shot 2011-06-23 at 18.54.11Sist torsdag var jeg ute og løp ganske sent på kvelden og når jeg kom til banen var den tom. Jeg hadde allerede løpt litt over 5 km og tenkte at isteden for å fortsette på den vanlig ruta mi så tar jeg et par runder før jeg løper hjem. Etter hundre meter på banen kommer jeg til å tenke på løpekurset med Vebjørn Rodal (forrige blogpost) og at en bane hvor hver rettside og hver sving er 100 meter lang burde være ganske velegnet til intervalltrening. Før jeg viste ordet av det hadde jeg begynt på det som i ettertid må sies å ha vært intervalltrening. 200 meter i høyere enn normalt tempo og 200 meter i rolig tempo, og før jeg forlot banen og løp hjem hadde jeg gjort dette 8 ganger. 

Løpekurs med Vebjørn Rodal

I går var vi på løpekurs med Vebjørn Rodal.

Ikke no stort og fancy løpekurs, men et lite kveldskurs for de som ønsker å bedre teknikken sin litt. Jeg har ikke noe behov for å løpe fort, vel kanskje litt fortere, men ikke sånn Vebjørn Rodal fort. Men med bedre teknikk så kan jeg løpe litt mer økonomisk og da kan jeg holde samme tempo med litt mindre innsats.

Etter litt "teori" og en ti minutters oppvarmingstur, og jeg kan si at oppvarmingstempo er ikke det samme på meg som på innehaveren av den olympiske rekorden på 800 meter (selv om han nok tok det rolig), gjennomgikk vi noen øvelser for å styrke løpsmusklaturen og få frem de tingene han mente vi måtte fokusere på. Vi gjorde høye kneløft, sparket oss selv i rumpa, sparket rett fremm med strak fot i motsatt hånd. Og en av øvelsene innrømmet han at var litt fordi det var så morsomt å se 16 amatører gjøre kleine bevegelser på en parkeringsplass.

Det hele ble avsluttet med en kort intervalløkt, pendelstaffett med 5 drag på 200 meter. Gjenta til du er god og svett, eller bare to ganger fordi det var det vi hadde tid til. Selv denne korte intervalløkta minnet meg på hvorfor jeg ikke synes noe særlig om intervalltrening. Vebjørn Rodal mente at for oss som ikke var toppidrettsutøvere så ville en slik form for intervallterning være mer effektivt enn 4x4 som alle skryter sånn av. For oss utrente (sammenlignet med proffene) så er det vanskelig å holde så høy intensitet i 4 minutter. Så 20-30 drag av den sorten vi hadde burde begynne å bli sammenlignbart.

For min egen del så tviler jeg på at jeg kommer til å ha selvdisiplin til å løpe slike intervalløkter på egenhånd, men det var fortsatt en hel del å ta med seg vidre fra kurset. Og kanskje vil jeg til høsten kunne se tilbake på dette kurset og si at det gav emd flere minutter raskere tid på en halvmaraton.

204 km på setet og 99,6 km i barfotsko

Mai ble en bra måned rent treningsmessig. Ny sykkel og noen turer senere kan jeg se over 200 km med terningsbruk av den, og på Tirsdag fristet det voldsomt å ta en kort løpetur bare for å komme over 100 løpte km i løpet av Mai. Denne tanke slo meg først etter middag og jeg var litt for tung i kroppen etter å ha spist hjemmelaget hamburger til å komme meg ut på en løpetur.

Screen shot 2011-06-02 at 14.32.18Uansett så kan jeg se tilbake på en bra treningsmåned, riktignok ikke noe styrketrening, men jeg har økt både tempo på joggeturene mine noe og sett at beina mine ikke har noe problem med å løpe i over en time. 

Etter å ha blit litt skremt av beina mine i påsken har jeg passet på å ikke øke for mye, for fort så jeg har ikke trengt å ta slike pauser i løpinga som jeg gjorde i påsken. At jeg har fått meg en sykkel som er utmerket til å sykle rundt Byneset med hjelper selvfølgelig også. Nå er det ikke noe problem å ta en treningstur på halvannen til to timer uten å være redd for at jeg overdriver.

Jeg har brukt mine VFF Sprint noen ganger i det siste, men stort sett vinner Terra Plana skoene da de er bedre å løpe i når det er vått og fare for regn. Jeg synes vel egetnlig jeg løper bedre i VFFene, men det er ikke no gøy å bli våt mellom tærne bare fordi asfalten ikke er helt tørr så derfor blir de ofte igjen hjemme.

For Juni må målet være å få litt bedre struktur på treningen. Fartslek, intervall, bakkeløp, terrengløp og langtur. Det er mange måter å trene på og jeg er sikker på at hvis jeg får litt mer system på det så ser jeg bedre resultater. Men så er det så mye mye lettere å bare gå ut døra og begynne å løpe enn det er å skulle gjøre noe spesielt ut av løpingen. Intensjonen er nå der ihvertfall.

Lorem ipsum dolor sit amet.