Trening
Nye sko

Merrell Challenge 2013
Jeg fikk e-post fra Merrell Challenge i går. Laget fra i fjor ser ikke ut til å stille på nytt da vi i påvente av en dato bestemte oss for isteden å stille opp på et av gjørme/hinderløpene som arrangeres til høsten.
Men jeg har jo litt lyst til å stille et lag da. Det var jo tross alt ganske gøy.
Strava segmenter
Det var ikke en lett og ledig Gaute som gikk ut døra for å få inn en liten løpetur i dag. Til tross for at gårsdagens stafettetappe bare var på 2,8km så var jeg overraskende stiv og tung i kroppen i dag. Den første kilometeren tok 6 minutter og jeg bestemte meg fort for at turen opp til Østensjøvannet kan jeg ta neste uke. For å få noe ut av løpeturen, men fortsatt kunne komme meg raskt hjem når jeg merket at kroppen synes det var nok så bestemte jeg meg for å løpe rundt Etterstad noen ganger. Og siden en naturlig motbakkeintervall byr seg så tar jeg i opp bakken forbi COOP og opp mot undergangen til T-banen. 3 ganger løper jeg denne runden og hver gang går det fortere opp bakken før jeg finner ut at en dusj var mer fristende enn å løpe opp bakken en gang til.

Vel hjemme viser det seg at et strekk på 500m fra COOP og opp bakken er et segment på Strava. Ikke barer løper jeg fortere opp bakken enn jeg har gjort tidligere, jeg får også beskjed om at jeg er inn på Topp 5 listen. Så for en løpetur som startet utrolig tungt så fikk jeg en veldig fin tilbakemelding etter å ha lastet opp dataene på nett. Og jeg har nå funnet meg en grei runde med en motbakke jeg kan gi på i selv om turen rundt til COOP igjen kanskje er litt lang i forhold til vanlige intervaller.
Holmenkollstafetten
En tirsdag for noen uker siden ble jeg spurt om jeg kanskje var intresert i å ta en etappe på Holmenkollstafetten. En gjeng fra Studentersamfundet på Chateau Neuf manglet et par løpere og jeg endte opp med etappe 10. En etappe som i all hovedgrad bare er nedover høres jo unektelig greit ut, men før start ble jeg advart om at 2800 meter fort kunne bli litt langt hvis jeg ble for ivrig i den første delen av nedoverbakken.
Siden laget ikke hadde noen ambisjoner om å hevde seg i toppen fikk jeg beskjed om at jeg sikkert kunne legge på en halvtime på de estimerte vekslingstidene som sto i programmet. Jeg tok meg god tid og trodde jeg var veldig tidlig ute, men tror ikke jeg ventet mer enn 5 minutter før jeg så min mann komme løpende ned mot veksling. Jeg var da tilskuer og sikkert 50 meter ovenfor vekslingsfeltet og måtte løpe ned til veksling sammen med ham for å kunne få veklset på riktig sted. Ikke helt etter planen, men jeg fikk ihvertfall stafettpinnen.

Det var overraskende bratt nedover og jeg satte opp et greit tempo den første kilometeren før jeg kom på hva jeg hadde blit fortalt om å ikke åpne for hardt bare fordi det var nedover. På en etappegjennomgang jeg hadde sett på nettet ble det sagt at hvis laget hadde en storløper så var dette en grei etappe å sette ham på da det var den lengste. Jeg følte meg ikke som noen storløper, men løp forbi et par stykker før jeg kom ned mot Frognerparken. Jeg ble også forbiløpet av noen, men alt i alt tror jeg at jeg løp laget mitt opp en plassering i løpet av etappen.
Løpsteknikk
Rune Kenneth Meisingseth (barfotløper fra Drammen) postet denne på Youtube. Nå har jeg ikke kastet skoene mine selv om jeg har kastet innersålene i mine Vivo Barefoots. Uansett om man har skopå beina eller ikke så er det litt å tenke på i denne videoen.
Skovalg i skogen
For noen måneder siden vurderte jeg å kjøpe meg et par terrensko med tanke på Råskinnet og for å motivere meg selv til å løpe mer i skogen. Asfalt er ikke det mest skånsomme for beina og så kan det bli litt kjedelig i lengden også. Nå ble det ikke til at jeg kjøpte meg noen nye sko. Våren så ikke ut til å komme og med unntak av Råskinnet så har jeg ikke løpt på noe mer utfordrende enn en grusvei langs Østensjøvannet siden luret på om jeg skulle kjøpe terrengsko.
Før Råskinnet sjekket jeg litt på et par nettfora hva folk sa om skovalg og anbefalingene gikk fra piggsko (noen hadde tydligvis sjekket forholdene rundt Songsvann) og terrengsko til de gamle utløpte joggeskoene som du ikke har noe problem med å kaste etterpå.
Jeg valgte de skoene som har blit erstattet, men ikke kastet. Mine trofaste Vivo Barefoot Evo sko som fikk meg gjennom en vinter i Trondheim med kun et fall og som fikk gjørmetesten sin under Merrell Challenge i fjor. Nå var det helt klart mer gjørme, myr og terreng i Råskinnet enn det var i løpedelene av Merrell Challenge, men også der var det en del gjørme og jeg følte meg rimelig trygg på at skoene skulle sitte på foten gjennom hele løpet og at jeg ikke kulle skli alt for mye i gjørma.
Råskinnet
8,5 km med 2 turer i Sognsvann, utallige myrer, bekker og gjørmehull. Jeg kom i mål og synes jeg gjorde en god innsats. Jeg hadde fortsatt nok futt igjen i beina til at jeg fikk opp litt fart på den siste kilometerne når all det var slutt på gjørme og myr, men la oss ta det fra starten.

Jeg startet i siste pulje, nesten bakerst i min pulje. Hvilket vil si at jeg allerede fra start tok igjen folk. Det betyr jo også at flere tusen føtter hadde tråkket opp alle myrhullene, all gjørma og alle skråningene før jeg kom. Den først kilometern gikk ganske greit, jeg hadde riktignok ikke noe følelse i føttene etter å ha stiftet bekjentskap med et kaldt Sognsvann første gang, men jeg hadde god fart og syntes det gikk greit. Så kom vi inn i skogen. Skogsveier med is dekket av gjørme. Jeg løp i mine gamle Vivo Barefoot Evo sko, ikke akkurat en vinner på grepsfronten. På isen så ville nok piggsko vært det beste. Jeg hadde et par fall før jeg skjønte at det faktisk var is jeg løp på, men etter at jeg skjønte det så gikk det bedre.
Råskinnet, 6 timer til start

Marsjfart
Hvis jeg ser bort i i fra at jeg løp Sentrumsløpet på 48:13 så er det stedet jeg merker vinterens og vårens trening best på tredemølla.
Før Oslo Maraton i fjor var starthastigheten min på en økt på tredemølla på 10,6 km/t eller tempo til en halvmaraton på 2 timer. Så etter å ha løpt på 1:55:00 så justerte jeg tredemøllefarten til 11,2 km/t. Målet for våren var jo ny pers på halvmaraton og sub-50 på Sentrumsløpet så da har jeg sakte men sikkert justert tempoet på tredemølleøktene mine opp til 11,5 km/t for å venne meg til en fart som kunne gi meg en ny pers på 21k og tempoøkter hvor jeg har løpt 500m drag på under 5 min/km for å venne meg til farten som skal til for å komme under 50 på mila.
Nå ble det ingen pers på halvmaraton denne våren, men jeg kom meg under 50 min på Sentrumsløpet. På tredemølla i dag så startet jeg opp med 12 km/t eller 5 min/km og økte tempo for hver kilometer jeg løp.
Turene ute får jeg ikke til å holde i samme tempo enda, så jeg kommer nok til å legge inn en tredemølleøkt i uka fremover for å presse tempoet. 4 måneder med strukturert trening har ihvertfall gitt ganske tydlige resultater, håper bare jeg klarer å bruke de neste 4 månedene like bra. Det er tross alt en hel maraton jeg skal løpe i september.
View Comments