Trening

5 topper i Bymarka

Det er ikke bare Trondhjems Turistforening som har hatt et 7 toppers arrangement i dag. UT.no skriver at det er 4 byer med slike arrangement i dag. Vi tok del i Topp 7 arrangementet i Trondheim og over 1000 skal ha vært forhåndspåmeldt. Riktignok ikke mye sammenlignet med de 8000 i Bergen, men så er det først gang de gjør noe slikt her i Trondheim.

DSC00150Allerede før kl 08 kunne vi se folk i startområdet i Ilaparken. Vi valgt å ta det litt roligere og spiste frokost mens vi fra kjøkkenvinduet kunne se de første turgåerene (les: orienterings og terrengløpere) startet på turen opp til Våttakammen og vidre innover i Bymarka.

Noe senere fikk vi på oss regntøyet og gikk ned til Ilaparken hvor starten var. Vi fikk utdelt klippekort så vi kunne få registrert toppene vi var på og så var det bare å begynne på turen. Det har kommet litt regn i det siste og vi raskt et gjørmete bekjentskap med Bymarka. At flere hundre sko hadde tråkket der før vi gikk ut hjalp nok ikke på gjørmemengden. Det tok oss rundt tre kvarter å nå Våttakammen som var den første toppen. På vei opp dit hadde vi i tur og orden kvittet oss med regntøy og ekstra lag med varmt tøy.

DSC00162Nye tre kvarter senere var vi nådd Geitfjellet på 416 m.o.h. og vi tok oss en velfortjent Kvikklunsj før vi fortsatte mot Tikreppen og så Gråkallen. De siste par kilmeterene opp til Gråkallen (552 m.o.h.) medførte plumping og gjørme i skoene for oss begge, men til slutt kom vi oss opp og kunne nyte utsikten, niste og litt Kvikklunsj. Etter å kjent litt på beina og sett på klokke og kart bestemte vi oss for å nøye oss med 5 topper. De to siste ville medføre ei god mil ekstra med tur innover i bymarka og med det tempoet vi hadde holdt sålangt så hadde vi proviantert litt lite til så lang en tur. 

Lille Gråkallen ble da neste og siste stopp for oss og da vi begynte på turen nedover ble vi også tatt igjen av løperene som hadde gjort unne alle 7 toppene. De var mindre gjørmete enn oss, men så ut til å ha veldig våte sko, og før vi viste ordet av det såhadde de forsvunnet ned mellom noen trær. Veien ned tok oss forbi  Baklidammen og Teisendammen hvor vi møtte på de vanlige turgåerene uten gjørme oppetter buksebeina. 

Screen shot 2011-05-29 at 16.17.56
Vel tilbake i Ilaparken etter nesten 5 timers (inkl kvikklunsj og nistespising) turgåing i marka kunne vi se tilbake på 18 fine kilometer og 5 topper. 

Selv om jeg normalt ikke er så begeistret for å gå i kø så var det et fint arrangement og deltagermassen var variert. Alt fra terrengløpere til småbarnsfamilier med minstemann i bæremeis hadde tatt turen opp i marka og selv om vi overhørte en 10-åring som mente han måtte ha gått ei mil da vi var gått litt over fem km så virket det som om alle hadde det bra. 

For vår del så gav det absolutt mersmak og vi har tenkt til å ta de to siste toppene også, men det blir ikke i dag. Kanskje blir det litt lengre turer og litt mer fjell også i løpet av sommeren.

Topp 7

Trondhjem Turistforening har i morgen sin storsatsning for å få Tronheimsfolket ut i marka. Topp 7 er navnet og det er over 1000 påmeldte. Start og mål er i Ilaparken rett utenfor stuevinduet vårt så vi tenkte vi skulle ta turen og bli kjent med deler av Bymarka. Den lengste ruta er innom 7 topper og på ca 30 km og hvis været er med oss i morgen så stiller vi opp vi også. Yr melder om litt regn i natt og mulighet for litt lett nedbør utover dagen i morgen så jeg regner med det burde gå greit.

Da blir det niste, en Camelpak full av vann, termos med no varmt i og Kvikklunsj i sekken. Tror ikke det blir noen løpetur i morgen hvis jeg skal tidlig opp og gå innom 7 topper.

50 km før frokost

OK, så fikk jeg i meg litt mat før jeg dro ut, men jeg vil ikke kalle det en frokost. Det var bare litt yogurt med muli og en halv banan. Ingen brødskiver, ingen trankapsler skylt ned med grapefruktjuice. Altså ingen frokost.

Jeg har vurdert den lange runden rundt Byneset tidligere, men har tatt den litt kortere på 45 km. Etter å ha syklet et par strekkninger hvor asfalten var dårligere enn grusveiene i Nordmarka eller brosteinene i sentrum så tror jeg nok at de fleste velger en av de litt kortere rundene, for selv om det ikke var lange bitene så var det ikke no særlig og sykle der. Dessuten så får man noen ekstra motbakker og skal man førs sykle motbakker så kan man like gjerne sykle opp til Skistua.

Sånn bortsett fra litt dårlig asfalt så var det en fin tur. Det var et par dråper idet jeg rullet ut hjemmefra, men ellers ikke noe regn. Veldig lite trafikk og først i bakkene fra Klett og opp mot Heimdal møtte jeg andre sykkelister. Nok en gang var det de blå og hvite som kom i to store grupper ned mot Klett. Jeg regner med de begynte inne i Trondheim kl 09 og syklet motsatt vei av meg. Eller kanskje de skulle ta en lenger tur som bare startet den veien.

Sykkelen fungerer ihvertfall perfekt til både bysykling og til treningsturer på asfalt, men jeg har ikke fått testet den innover i Bymarka enda. Det er vist 7 km opp til Skistua, og da mener jeg OPP, og derfra burde det være gode muligheter til å sykle innover. Eller så er det en skogsvei som starter bare en kilometer herfra som jeg ikke vet helt hvor går. Kanskje jeg kan sykle inn den en dag for å teste ut sykkelens egenskaper utenfor asfalt.

Stadig bedring av formen

I går løp jeg en kort, men rask tur, 6 km med snitt på under 5 min/km. For meg er det veldig raskt. Så raskt at jeg var redd for at jeg hadde løpt for fort og at beina mine ville komme til å protestere. For det er stort sett når jeg øker tempoet at beina begynner å krangle, ikke når jeg øker distansen. Men etter en kald dusj så protesterte ikke beina så alt for mye, og i dag har de føltes helt greie. For sikkerhetsskyld så blir det neppe noe løping de neste dagene.

Jeg er ihvertfall strålende fornøyd med hvordan løpsformen utvikler seg. Jeg løper raskere nå enn jeg gjorde noen gang i fjor, og jeg har allerede flere turer på 10 km enn jeg hadde på slutten av forrige sommer. Det ser med andre ord veldig lovende ut i forhold til å løpe en halvmaraton en del raskere enn i fjor. 1:50 er målet jeg har satt sålangt, men jeg ser ikke bort fra at det kan justeres ytterligere før høsten nærmer seg.

Sykkelen har også blitt luftet igjen. Der jeg i går tok en kald dusj for å kjøle meg ned etter løpeturen trengte jeg i dag en varm dusj for å få varmen etter sykkelturen i dag. Jeg var ikke kommet mer enn 1 km på vei rundt Byneset da det ikke bare kom regn fra himmelen, men også hagl og sludd ( evt. både mykt og hardt hagl). Jeg fikk raskt på meg regnjakka, men da det ikke var meldt noe nedbær hadde jeg ikke no trekk utenpå sykkelskoene mine. Så før jeg hadde sittet 5 min på sykkelen hadde jeg våte sko. Heldigvis hadde jeg ullsokker på, men jeg fikk ikke varmen i beina igjen før jeg sto i dusjen hjemme nesten 2 timer senere.

Sånn bortsett fra haglskura på starten og regnet de siste 2-3 kilometerene så var det en grei tur. Jeg tok det litt roligere enn forrige uke, men brukte bare 4 minutter lengre på runden. Jeg lurer litt på om jeg sykler feil vei for sist uke ble jeg kun tatt igjen av en sykkelist, og i dag ble jeg ikek tatt igjen i det hele tatt. Derimot møtte en skokk med sykkelister fra Klett og opp til Heimdal. Noen alene, men de fleste i grupper og de fleste av dem i blå og hvite sykkeltrøyer. Ingen tvil om at det var en sykkelklubb på treningstur.

Jeg tror nok ikke jeg kommer til å ikle meg en av de sykkeltrøyene med det første, men det er nå ganske digg å sykle en sånn tur så jeg lurer på om jeg ikke skal ta hele runden rundt Byneset snart. Det er jo bare en ca 5 km lenger


Byneset rundt igjen

En av spinninginstruktørene på SATS her i Trondheim har dratt igang en liten gruppe som har som mål å sykle Trondheim - Oslo i 2012. Gjennom vinteren har det vært intervalltreninger i spinningsalen hver uke påfulgt av en kort styrkeøkt for ikke bare å trene beina. Nå har det vært bart på veien en stund og i dag var det satt av tid til sykkeltrening på ordentlig sykkel. Desverre er det for mange langhelg i forbindelse med 17 mai, men vi var fortsatt 5 stykker som satte avgårde på sykkel rundt Byneset. Et par av oss hadde null erfaring på landeveissykkel og enda mindre erfaring i å ligge tett på sykkelen forran. 

Øvelse gjør mester sier de, og etter 10 km forsvant det meste av trafikken og det ble lettere å fokusere på å sykle sammen. Som alle vet jeg jo at det er mye energi å spare på å ligge i rygg på noen, men å faktisk kjenne forskjellen i beina var noe annet enn teorien. 

Farten var noe lavere enn når jeg syklet rundt Byneset på onsdag, men energiforbruket var mye lavere. Det blir nok flere turer rundt Byneset med gjengen fra SATS, og neste gang blir vi forhåpentligvis mer en 5 stykker som sykler  runden.

Første treningstur på ny sykkel

Første treningstur på den nye sykkelen unnagjort. 45 km rundt Byneset i sol og uten vind. turen ble et par kilometer lenger enn jeg hadde tenkt meg, men sånn går det når jeg ikke klarer å ta av i riktig kryss.

Sykkelen fungerte over all forventning. Det er kanskje ikke en fullblods landeveissykkel, men så er jeg heller ingen fullblods landeveissykkelist. Om det hadde vært en slik sykkelrute som startet rett utenfor stuevinduet i Oslo så er det ikke sikkert jeg hadde kjøpt terrengsykkel for to år siden. Riktignok er det ikke stort mer enn 5 km opp til Bymarka, men alt jeg trenger å gjøre er å krysse Ilaparken så er det fler mil med lite traffikert vei som bare ber om å bli sykklet på.

Runden rundt Byneset var stort sett ganske flat, men med et par motbakker, værst synes jeg det var når det etter 30 km kom fler kilometer med motbakke på vei opp mot Heimdal. Heldigvis var det ikke mye motbakke etter den kneika. Til tross for at dette var min første skikkelige sykkeltur i år følte jeg at beina taklet det bra og ryggen ble ikke vond.

Fokus i sommer kommer fortsatt til å være på å forbedre tiden min på halvmaratonen i Oslo, men jeg skal ikke se bort ifra at det kan bli en runde tilsvarende dagens en gang i uka eller så. Beina synes unasett ikke det er bra om jeg løper hver eneste dag så kondisen kan jo trenes på sykkel også.

Giant TCX 2

Da er den nye sykkelen i hus. Etter å ha vurdert mitt behov og latt være og ikke tenkt at det hadde vært kjekt med bare litt bedre gir, litt lettere ramme, litt bedre dekk, og litt penere farger endte jeg opp med en Giant  TCX2.

sykkelJeg har ikke tatt på meg sykkeltøyet og testet den over flere mil enda, men jeg har testet den tur/retur Solsiden med ryggsekk. Grunne til at jeg kjøpte en cylocross er jo at når 97% av alt jeg sykler er på vei så trenger jeg ingen dyr terrengsykkel med dempegaffel. Selv om jeg jo har tilbakelagt en del kilometer på grusvei så tror jeg ikke jeg har tilbakelagt så mye som en mil på stier og ned bekker. 

Det første som slo meg var hvor mye bedre den triller enn terrengsykkelen jeg solgte for en uke siden. Jeg burde jo ikke bli så overrasket, men forskjellen var større enn jeg trodde. De siste årene har jeg jo hatt skivebremser så jeg må nok venne meg til at sykkelen ikke stopper like kontant som jeg er vant til. Til tross for litt dårligere bremseevne enn jeg er vant til fungerte sykkelen utmerket gjennom sentrum på en liten handletur. Selv om jeg kun har testet den på litt brostein og over fortauskanter så tror jeg nok det er det beste sykkelkjøpet jeg noen gang har gjort. Den har kanskje ikke kurv eller bagasjebrett, men den fungerer utmerket i byen, og i løpet av uka skal jeg nok ta den ut på landeveien og teste den som treningssykkel også.

Første tur med tåsko på over et halvt år

Det er bart og tørt i Trondheim nå og jeg gar tatt fra mine VFF Sprint for første gang siden jeg løp halvmaratonen i Oslo i fjor. Jeg har vel brukt dem en eller to ganger på tredemølle siden den gang, men siden vinterhalvåret er vått og kaldt så var det lite gunstig å løpe med sko som har et tynt lag tekstil mellom tærne. Det blir fort vått og kalt på føttene. Siden sist jeg var ute i tåskoene har jeg vel rundet 150 km i Terra Plana Evo'ene, egentlig ikke så mye, men så har det vært noen måneder med -15°C og holke.

Planen i dag var å løpe en 8-10 km i rolig tempo for ikke gjenta suksessen fra påske med vonde bein. Jeg merket fort at tempoet lå litt høyere enn jeg hadde planlagt, så jeg vurderte å kutte ned litt på lengden isteden for å løpe saktere. Etter en 6 km runde føltes beina fortsatt fine så jeg bestemte meg for å løpe en liten runde til for å komme opp i 10 km totalt.

Beina fungerte fint i tåskoene selv om de klemmer en smule på lilletåa når jeg bruker sokker i dem. Skjønt i 8°C og lett regn så hadde det blit veldig kaldt uten sokker. Det føltes som jeg fikk et bedre fotisett i tåskoene enn jeg har hatt i Terra Plana skoene, mulig det er fordi jeg får spredd tærne mer og får en breder forfot

Utifra tempoet på dagens løpetur så tror jeg det er relasitisk å sette meg et mål godt under 2 timer på årets halvmaraton. I tiden fremover skal jeg prøve og trene litt mer systematisk, ikke bare gå ut døra og løpe. Det er ikke langt til nærmeste bane hvor jeg kan kjøre noen intervalløkter og vi har en 1 km lang bakke med 10% stigning enda nærmere. Det burde med andre ord være gode muligheter til å variere løpetreningen litt og jobbe aktivt for å øke tempoet.

Det er kanskje ikke for ambisiøst og si allerede nå at jeg ihvertfall vil under 1:50, så får vi heller se hvor god en løper jeg er når høsten nærmer seg.

Svevestøv...

Screen shot 2011-05-03 at 16.02.17Jeg var ute og løp i morges og når jeg kom ned mot Elgeseter bru la jeg merke til en grå sky som lå rundt brua. E6/Elgeseter bru kommer inn til Trondheim over brua og når jeg passerte litt før kl 8:00 i morges var det tett trafikk over brua. Veiene i Trondheim feies i disse dager og pisker opp mye støv. 

Uansett om det var eksos eller veistøv som lå rundt brua så kjente jeg det godt når jeg løp over brua. Jeg er heldigvis ikke asmatiker, men jeg skjønner asmatikerene og de problemene de har med svevestøv og lignende. Nå var nok mye av det innbilt, men jeg syntes jeg kjente det klø i halsen når jeg pustet inn Trondheimssmoggen. 

Resten av løpeturen min derimot var jeg ikke plaget av hverken svevestøv eller eksos, men når jeg var ute i byen noe senere passerte jeg gjennom flere støvskyer fra feiearbeidet.

Da red wunz go fasta!

cxDa har jeg vært innom sykkelbutikken og tittet på sykler. Etter en kort visitt gikk jeg ut vel vitende om at jeg kommer tilbake på torsdag og kjøper en Focus sykkel..

De hadde et par andre sykler som virket greie, men de lå enten litt over eller under mitt budsjett.

TCX_2_wht_blkMen så kommer tvilen. Jeg kan jo klare meg med en sykkel som er litt billigere. Selv om alle vet at de røde er raskere så er det jo også et spørsmål om hvilken sykkel som gir meg mest for pengene. Gianten er litt billigere enn Focusen, og Giant er jo kjent for å være mye sykkel for pengene.

Veldig usikker nå, har litt lyst til å gå tilbake og ta en titt på Gianten, for selv om den har enklere girsystem så betyr jo ikke det at den ikke mer en tilfredstiller mine behov. Det er jo ikke akkurat som om jeg har tenkt til å begynne med cyclocross som sport eller har tenkt til å bygge den om til en super landeveissykkel etter hvert. Sannsynligvis holder det lenge med sykkelen fra Giant.

Sykkelløs igjen

Da er jeg sykkelløs igjen, men denne gangen er det ikke fordi uærlige sjeler har forsynt seg, denne gangen er det fordi jeg har solgt sykkelen.

Senere i dag blir det et stopp innom Trondheim Sykkelsenter for å se om jeg ikke kan få meg en ny sykkel. Da jeg akkurat har kvittet meg med en strålende terrengsykkel så blir det ny type sykkel nå. Da jeg ikke har tenkt til å ha en sykkel til trening og en sykkel til dagligbruk så går jeg for en cyclocross. Den ser ut som en landeveissykkel, men har litt kraftigere ramme og har bredere dekk. Det betyr at der landeveissykkelen ikke passer på grusveier i skogen og terrengsykkler gjør en dårlig jobb på asfalt så passer denne til begge deler. Og skulle jeg falle for landeveissykling så vil et ekstra hjulsett gjøre den til en helt grei landeveissykkel. 

TCX_2_wht_blk

Jeg har vært innom sykkelbutitikken et par ganger i vinter og tittet litt på cyclocrossene og har funnet ut at en Giant ser ut til å passe meg helt greit. Jeg trenger ikke en sykkel med karbonramme og de beste (og dyreste) delene, det jeg trenger er en helt grei sykkel som jeg kan bruke til og fra jobb (så fort jeg får meg en) og som jeg også kan bruke til trening enten det er på grusvei eller asfalt. Giant har et par som ser ut til å kunne dekke mitt behov, og det er også et par fine fra Focus i butikken. Så jeg regner med jeg benytter meg av butikkekspertisen og får det som passer best til min kropp, mine bruksområder og mitt budsjett.

April er ikke til å spøke med

Screen shot 2011-05-02 at 06.57.53Med april kom våren til Trondheim, noe som også gav utslag på treningsfronten. Det tykke islaget som har dekket fortau og vei i Trondheim i flere måneder forsvant og det ble igjen greit og løpe ute. Formen er sammenlignet med i fjor og ligger et par måneder forran fjoråret. Jevnlig trening gjennom vinteren har med andre ord gjort mer for formen enn å gå fra toppen av Grizzly Peak Ave. og ned til universitetet i Berkeley . 

Hvis jeg klarer å holde mengden vidre inn i mai så lover det bare for mitt mål om å løpe en halvmaraton under 2 timer.

Lorem ipsum dolor sit amet.