Trening

Hvor hardt er asfalt

Etter noen løpeturer i barfotskoene merker jeg stor forskjell på det å løpe på asfalt og jord/gress langs fortauet. Löplabbet har en oversikt hvor det hardeste er betong med verdien 1 og gress er på 9,5. Asfalt kommer overraskende nok på 6 og en tredemølle er bare hakket bak på 6,5.

At betong er hardest kom ikke som noen overraskelse, men at asfalt er såpass mykt hadde jeg ikke trodd.

Morgenjogg i barfotsko

Etter å ha synkronisert GPSen med datamaskinen oppdaget jeg at det er mulig å få ut en HTML kode fra Garmin Connect så jeg kan embedde en kartsnutt med ruta jeg løp og litt tall.

6,5 km i dag, ca halvparten på asfalt, halvparten på gresskanten innenfor fortauet. Jeg klarte og holde 10 km/t, men jeg kjenner at asfalten reduserer tempoet mitt noe. Leggene merker det godt nå, men jeg kunne nok løpt enda litt lenger før de ville gått ut i streik. 10 km i barfotsko ser ut til å være innen rekkevidde, men asfalttrening er en nødvendighet om jeg ikke skal trenge rullestol for å komme meg hjem etterpå.

Barfotsko, 5 km på asfalt

Etter at Fridtjof mer eller mindre utfordret meg til å løpe Tunnelløpet i barfotsko har jeg innsett at jeg må øke lengden på løpeturene mine så jeg er sikker på at jeg klarer 10 km. Kondisjonen er skal nok holde, 10 km er tross alt ikke en maraton, men beina skal også overleve. I helga gikk jeg litt over ei mil i dem, men å løpe 10 km på asfalt i dem har jeg ikke vært i nærheten av å gjøre enda.

Screen shot 2010-05-27 at 08.17.03I dag ble det litt over 5 km på asfalt. Gjennom Botanisk hage, 2 runder rundt Sofeinbergparken og så hjem. Tidligere har jeg holdt meg til Sofienbergparken og løpt på gresset langs fortauet, i dag ble det asfalt hele veien bortsett fra litt grus gjennom Botanisk hage. Knærne klaget ikke i det hele tatt. Ingen anntydning til ubehag der, men etter 3 km begynte jeg å kjenne det i leggene. Ikke forran i skinleggen der jeg tidligere har kjent det når jeg løper i joggesko, men bak i leggmusklene. Kanskje ikke så rart med tanke på at når jeg lander på forfoten så hjelper disse musklene til med å dempe støtet fra landingen. Jeg regner med at jeg utover dagen kommer til å bli fryktelig støl i leggen, men litt stølhet er bare et tegn på at man har trent. Så får jeg legge på litt til neste tur så jeg kommer opp på 6 km. 

Facebookgruppe for Vibram Fivefingers

DSC03692Jeg hadde helt glemt det, med det finnes også en Norsk Facebookgruppe for Vibram FiveFingers. FiveFingers Norge heter den og det er ikke den dummeste Facebookgruppa å være med i hvis man er på jakt etter et par barfotsko.

Sognsvann til Ullevålseter og tilbake

barfotNår jeg kjøpte barfotskoene var det asfalt jeg gikk på. Jeg brukte dem i Berkeley, til og fra Campus og sånt. Så kom jeg hjem og har fått tatt meg noen løpeturer i dem. Det fungerer også overrakende bra. Og i dag har jeg gått fra Sognsvann til Ullevålseter og ned igjen i dem.

Sammen med en Fjellrevenbukse er man kanskje vant til å se fjellstøvler og ikke barfotsko, men jeg gikk nå opp til Ullevålseter i barfotsko. Mesteparten av veien er jo bare grusvei og barnevogner, men på et vis kom vi nå opp uten å gå i kø. Kanskje fordi vi grusveien og et par kilometer i skogen forbi Lynhytta på vei oppover. I bekkeleier, mellom grantrær og en snartur uti myra så jeg var sikker på at jeg ble våt på beina også.

Hvor langt vi gikk vet jeg ikke, 10-11 km kanskje, rundt 2 av dem i skogen og resten på grusvei. Asfalten i byen er kanskje hardere enn grusen, men med så tynn en såle som man har i barfotskoene så kjenner man hver eneste lille stein man tråkker på. På korte turer vil jeg nok si at det er bedre å gå på asfalt, men når kilometerene begynner og føles under foten er det nok bedre med et litt mykere underlag. Grusen merkes i aller høyeste grad gjennom sålen, men på den annen side får man en veldig fin fotmassasje.

Når vi gikk ut i skogen ble det med en gang mer behagelig å gå. Nesten så det var gøy. Når stien ble til et (tørt) bekkeleie ble det mer steinete og man måtte tenke litt på hvor man satte ned foten, men det ville man gjort også i sko så forskjellen er nok ikke så stor. Ulempen er at når man sparker borti en stein eller en rot så har man mye mindre beskyttelse enn med sko. Det er akkurat som å sparke borti dørstokken, ingen behagelig opplevelse med andre ord.

Når vi kom oss hjem så merket jeg at det var nok barfotsko for i dag. Jeg har gått lenger i barfotskoene i dag enn jeg har gjort tidligere og føttene fortjener litt vile nå. 10 km er ihvertfall ikke noe problem å gå i skoene selv på grusvei, neste nå må bli å holde meg unna gresset når jeg løper rundt Sofienbergparken så jeg kan få mer asfalttrening i barfotskoene. Før neste helg så bør jeg har rundet 5 km jogging i barfotsko på asfalt uten å invalidisere meg selv.

Litt mer om barfotsko

Löplabbet har skrevet litt om barfotløping på websidene sine, de har også en statusrapport på tilgjengligheten av barfotsko og lignende i butikkene sine.

Brandos.no har Vibram FiveFinger i nettbutikken sin. Selv om jeg bruker 42 i vanlige sko og 42 i VFF så vil jeg fortsatt anbefale å prøve dem på foten før man kjøper dem. og det ser ut til å være vanskelig i Norge om dagen. 

Barfotsko, mål for sommeren

Screen shot 2010-05-20 at 16.18.34Etter et par dager med hvile var det på med barfotskoene igjen og ut for å trippe lett noen kilometer. Denne gangen varmet jeg ikke opp med 4 km i vanlige joggesko, i dag var det rett i barfotskoene. GPSen ville ha det til at jeg tok en merklig rute opp til Sofienbergparken, men jeg driver ikke med Parkour, så det er nok GPSen som spiller meg et puss og legger til noen meter på turen min. 3 runder rundt i Sofienbergparken, delvis på asfalt, litt brostein, men mest av alt på gresset i kanten av fortauet. GPSen lar som sagt ikke helt til å stole på når det gjelder tilbakelagt avstand her, men ca 4 km tenker jeg det var. Med andre ord dobbelt så langt som jeg har løpt barfot tidligere og selv om jeg følte jeg kunne fortsette så valgte jeg å spare leggene mine litt og kutte turen etter de 3 rundene. Jeg skal tross alt klare å gå i morgen også og enn så lenge så blir jeg fryktelig støl i leggene av barforløping.

Det er tydelig at all gåingen i Berkeley i vinter har hatt effekt, for til tross for at jeg ikke har trent like mye i vinter som jeg gjorde sist sommer så løper jeg fortere nå enn jeg gjorde sist høst. Så jeg løper altså fortere i barfotsko nå enn jeg løp i joggesko sist høst. Fort er det fortsatt ikke, jeg bruker vel rundt 6 min på kilometeren og da svetter jeg som en gris etter et par kilometer.

The Barefoot Proffessor: by Nature video

Jeg snublet (no pun intended) over en norsk blogpost om barfotsko hvor jeg fant dette youtube klippet. Det er godt å se at det er fler enn meg som har troen på barfotsko og er villig til å pådra seg støle legger i et forsøk på å venne seg til barfotløping.

Ikke minst gjør han, proffessoren altså, en langt bedre jobb enn meg med å forklare barfotløping.

Barfotsko, økt 2

DSC04864Jeg burde kanskje ha tatt en runde på sykkelen, men med gårsdagens 2 kilometer i barfotsko friskt i minnet ble det en ny joggetur i morges. Samme runde som i går, samme skobytte underveis. 4 km i joggesko og 2 km i barfotsko.

I dag var porten til Botanisk hage åpnet så jeg løp gjennom den og der er det en liten nedoverbakke og allerede der, etter ca 1,5 km, kjente jeg at venstre kne ikke var særlig glad i nedoverbakker. Jeg roet tempoet og gikk ned den bakken. Etter 3 km kjente jeg at kneet begynte og si ifra at det hadde vært fint om jeg var på vei hjemover og at jeg ikke burde løpe langt. Fra det jeg gjorde av løping sist sommer vet jeg jo at terskelen for hvor langt jeg kan løpe før kneet kommer med slike meldinger øker etter som jeg blir mer vant med å løpe, men det er fortsatt ingen god følelse. Den lengste turen min i fjor var vel ca 10 km og da var det ikke snakk om noen ny løpetur på ei uke.

Etter de 4 km var det opp trappa hjemme som i går, bytte til barfotsko og ta en runde hjemmefra og rundt Sofienbergparken. På vei ned trappa igjen kjente jeg at leggene mine bar preg av gårsdagens joggetur. Så bar det opp Rathkes gate og rundt Sofienbergparken og etter 1 km kjente jeg ikke elnger noen protester fra kneet. Det er en ting og lese på nettet om barfotfrelste joggere og løpende mexicanske indianere, men det er noe helt annet og kjenne på sin egen kropp hvordan det å bytte ut joggesko med barfotsko gjør at kroppen gir helt andre signaler tilbake når man løper.

Bedre sent enn aldri

Å kjøpe par nummer to med barfotsko før jeg hadde løpt i det første parret var kanskje noe overildt. Riktignok hadde jeg gått en hel del i dem, men noen løpetur hadde jeg aldri fått tatt meg. Ragnhild kjøpte også et par Vibram Fivefingers™ før vi dro hjem fra Berkeley, og hun klarte også og få seg en liten løpetur med dem der før vi dro hjem. Her hjemme har hun også fått seg et par tre korte turer i dem, og hun er strålende fornøyd, selv om hun nå er støl i leggene på måter hun ikke trodde var mulig.

Selv har jeg ikke vært så flink til å løpe, men jeg har brukt det ene parret som helt vanlige sko og tuslet rundt i byen med dem. På kontoret ble det nesten bråk da sånne hippiegreier ikke er mye rock'n'roll, og på gata er det en del som ser overraskende mye på føttene mine.

Nå har også jeg fått meg en løpetur med dem. Først løp jeg rundt botanisk hage og Sofienbergarken, så hjemmom for å bytte sko og så en 2 km lang tur rundt Sofienbergparken i barfotskoene. Jeg har vært litt redd for at jeg skal bli sliten i beina og ikke klare å lande på tåballene, men det var ikke noe problem. Jeg holdt like god fart i barfotskoene som jeg gjorde med dempede joggesko. Nå har jeg ikke løpt så mye siden sist høst, så selv med vanlig dempede joggesko og fokus på løpeteknikk merker jeg det i beina. Så selv om jeg ikke lander på helene med joggesko så  merket jeg det i beina etter 4 km med joggesko og jeg regnet vel med at det kom til å bli værre når jeg løp i barfotskoene. Det motsatte skjedde, det jeg hadde merket i knærne etter 4 km med dempede sko forsvant og isteden begynte jeg etter ca 1,5 km å merke det i achillesen og på baksiden av leggen. Ikke samme type ubehag, achillesen fikk åpenbart en helt annen belastning enn den er vant til og leggene gå uttrykk for at de kommer til å bli støle. I morgen kommer det nok til å gjøre vondt å gå opp trapper.

Lorem ipsum dolor sit amet.