Trening

SATS: Training for Runners

Planen om å komme meg bort på SATS og trene styrke gikk selvfølgelig i vasken og isteden tok jeg nok en 5 km joggetur. Det er så mye lettere å komme seg ut på en løpetur som starter utenfor døra og slutter i dusjen hjemme enn det er å pakke treningstøy, gå til andre siden av byen for så å trene før man må gå hjem igjen. På Grünerløkka var det så mye lettere for da var SATS praktisk talt utenfor døra.

To løpeturer etter en lang løpepause er nok til å gi meg den samme stølheten jeg hadde i leggene når jeg sist vår startet tilvenningen til barfotsko. Så ingen løpeturer før etter helgen. Og denne gangen mener jeg det.

Fredagen ble det isteden en av SATS sine nye gruppetimer, Training for Runners.
Videoen gir jo inntrykk av at det er en koslig time med litt enkel styrke, balanse og bevegelighet. Ordet blodgym er nok en bedre og mer realistisk beskrivelse av den gruppetimen på SATS. 9 øvelser, 2 min hardkjør, 20 sek pause. Så hvile halvannet minutt før det hele gjentas en gang til. Pulsklokka mi gav meg en snittpuls på 85% av max og jeg var på ingen måte en sånn fresh og opplagt fyr som i videoen. Jeg var gjennomvåt av svette og lagde store dammer på gulvet når jeg gjorde noen øvelser som gjorde at jeg sto stille.

Men en bra økt var det. Ikke styrke, men jeg fikk kjørt meg rimelig godt. Tror jeg dukker opp på timen neste fredag også.

Første løpetur på over en måned

Det har vært kaldt i Trondheim i det siste, kaldt og glatt. Så glatt at det ikke greit å løpe ute uten piggsko, og jeg har jo ikke piggsko. Ragnhild har snakket om å få slått inn pigger i de gamle joggeskoene sine, men jeg som bare løper i barfotsko har ikke den muligheten. Broddene som Ragnhild har er heller ikke egnet til bruk på sko med så tynn såle som det jeg har.

Det var ikke mindre glatt i går, men jeg tok likevel på meg løpetøy, joggesko og la ut på en kort løpetur. Det var glatt store deler av veien, veldig glatt. De første kilometerene kunne jeg løpe i veien så lenge det ikke kom noen biler mot meg, men etter at jeg passerte St. Olav så løp jeg på isdekte småveier.

Til tross for glatt føre og over en måned uten løping så holdt jeg en akseptabel fart og følte at kroppen virket godt. En måned med trening 4-5 dager i uka har tydligvis ikke hatt noen negativ effekt på løpeformen min. Men som tidligere i vinter merket jeg at det var tyngre på ankelen og løpe på såpass ujevnt og glatt underlag som det var på store deler av løpeturen. Selv om jeg merket det i anklene så hadde ikke føttene eller leggmusklene noe problem med å gå tilbake til barfotskoene, og med et par ullsoker på så var det heller ikke noe problem at det var -10°C.

Jeg tar ikke sjansen på å få vondt i beina fordi jeg øker løpemengden for fort etter en pause, så det blir ikke noen ny løpetur i dag selv om jeg har mer lyst til å løpe enn å trene inne på SATS. Dessuten så har jeg jo lovet meg selv mer styrketrening.

Ny treningsuke igang

Screen shot 2011-02-22 at 11.14.13Forrige uke ble det grunnet Rørostur og rollespillhelg bare 4 dager med trening, men jeg fikk fortsatt klemt inn 5 timer med trening. Denne uka ser også ut til å kunne bli litt amputert da jeg skal gi blod i dag og kommer til å ta det pent i morgen.

Når det er sagt så startet uka med spinning intervall, og selv om jeg var ute i helgen og litt sliten etter det så fikk jeg tatt meg skikkelig godt ut på spinningen. Kanskje det ikke var så dumt med litt færre treningsdager forrige uke.

Styrketrening

Screen shot 2011-02-16 at 15.22.52Ikke like støl denne uka som for et par uker siden så da er det kanskje på tide å finne noen litt større vekter neste uke. 

Etter en måned med minst fem treningsdager i uka tror jeg at jeg skal klare å holde treningsmengden oppe. Hvordan det går når jeg får meg en jobb og ikke kan legge trening i arbeidstiden  vet jeg ikke. Forhåpentligvis så klarer jeg ihvertfall tre fire økter i uka selv om jobb krever 40 timer (eller mer) i uka. 

Neste uke blir det da etter skjema mer styrketrening. De siste par ukene har vært på et par gruppetimer på SATS, men nå er det på tide å trene litt vekter på egenhånd igjen. Jeg regner med en dag eller to med seriøs stølhet, men også på sikt litt mer styrke og enda mer stølhet.

Stølhet

Trening, trening og atter trening. Og husker jeg å lade pulsklokka så teller all treninga også. I dag var det fryktelig lite strøm i batteriet og pulsklokka slo seg av etter en 35 min. Jeg hadde tjuvstartet på spinningtimen med en 20 min for å få en litt lengre økt, så når timen endelig kom igang og pulsen passerte 85% av max var det over og ut for pulsklokka. Jeg er så vant til å følge med på pulsen under spinningtimene at jeg følte meg handikappet. Jeg kjenner også beina mine så det går jo greit, men jeg liker fortsatt å se pulsen min som et tall. Dessuten så går treningsøkta normalt rett inn i treningsdagboka når jeg kommer innenfor døra hjemme. Teknologiens underverker og trådløs overføring. I dag hevdet klokka at jeg hadde trent i ca 35 minutter, mens i virkligheten  hadde jeg trent i ca 75 minutter. Teknologien snøyt meg altså for gode 40 minutter med trening

Stølhet følger ikke helt unaturlig med som en noe uønsket bieffekt av trening. Etter å forrige uke ha gjort første styrkeøkt siden Oslo har jeg gjort et par 
styrkeøkter og er nå rimelig sikker på at god samvittighet er litt smertefullt. Jeg vet at hvis jeg bare fortsetter med styrketrening et par ganger i uka så vil jeg etter hvert bli mindre støl etter trening.

feb01
I dag sitter stølheten i all hovedsak i magen og armene. Heldigvis er jeg ikke like støl som jeg var sist uke, men det er vel bare å bli vant til følelsen. Om ikke annet så er det tilfredstillende å se på treningsdagboka jeg fører i rubiTrack å se at jeg klarer og holde treningsmengden oppe. Et par styrkeøkter i uka vidre fremover nå så kommer det forhåpentligvis målbare resultater ut av det også. Løpetips fra Terra Plana

I høst kjøpte jeg meg et par Terra Plana Evo og nå snublet jeg over denne videosnutten fra Terra Plana som forteller litt om løping, da av den barbeinte sorten.

Selv har jeg det fotisettet han anbefaler, men jeg har nok litt foroverlent jeg også. Når bare mildværet her i Trondheim får tatt knekken på all isen så skal jeg nok få meg noen gode løpeturer ute igjen.

PowerStep

Inspirert av mandagens spinning med påfølgende styrkeøkt  tok jeg motet til meg og meldte meg på en PowerStep time. På websidene til SATS står det at det er en tøff time, men jeg lot meg ikke skremme av det. Det veksler mellom kondisjonstrening på step (aerobicaktig) og styrketrening med frivekter og jeg var vel en av to gutter blandt en horde av jenter. Den andre gutten hadde gjemt seg vekk bakerst i et hjørne, mens jeg kom litt sent og endte opp fremst, rett forran instruktøren.

Nå er ikke jeg den som har mest erfaring fra slike timer så all denne hoppingen rundt på step plata sleit jeg litt med å henge med på. Rytmen min var ikke helt på plass og jeg følte jeg hele tiden hang litt etter og brukte mye ekstra energi på å ta det inn så jeg kom ajour på trinnene bare for å bomme når de byttet igjen. Jeg regner med at går jeg på et par-tre slike timer til så sitter det litt bedre. Kanskje jeg da kan gjøre som han andre gutten, gjemme meg bakerst i et hjørne og ikke se inn i hvitøyet på instruktøren mens svetten plasker i gulvet under meg.

Spinning + styrke

Blandt spinninginstruktørene på SATS her i Trondheim er det dratt igang et initiativ for å sykle Trondheim - Oslo 2012. For min del så frister ikke den sykkelturen så veldig, men som en del av tilbudet så har de puttet inn styrketimer for sykkelister etter noen av spinningtimene. Det går i all hovedsak på overkropp da armer, rygg og skuldre ikke får så mye trening i løpet av en spinningtime. Så selv om jeg ikke har tenkt til å sykle 540 km neste år så har jeg ikke vondt av litt styrketrening også. 

rubitrackJanuar startet litt dårlig med sykdom, men jeg føler jeg nå har kommet godt igang med treningsåret 2011. Riktignok bør jeg nok få inn litt styrketrening også og ikke bare løpe/spinne. SATS har også noe de kaller Training for Runners som også ser ut til å ha en del styrke og beveglighet som jeg går glipp av når jeg bare løper og sykler. Nå som jeg er såpass godt igang med trening så burde jeg jo klare en økt eller to med styrketrening på egenhånd også. Gårsdagens lille halvtime med styrketrening etter spinningen merker jeg godt i armene mine. Jeg har ikke trent noe styrke siden vi flyttet til Trondheim, og selv om jeg har lempet litt IKEA møbler og vært handy hunk så er et 3 måneder uten styrketrening. Så nå er jeg støl og værre blir det nok i morgen.

Lorem ipsum dolor sit amet.