Trening

Løpegruppe

Det er greit å bo i et av verdens rikeste land. OK, kanskje andre land med mindre oljefond har tilsvarende tilbud, men jeg har ihvertfall oppdaget det norske tilbudet. Strengt tatt er det vel et av Oslos tilbud, men for meg som bor i hovedstaden så er det i hvert fall et gratis tilbud jeg har funnet og benytter meg av.

Bislett Stadion har en innendørs løpebane og denne er åpen for mosjonister sånn som meg. Ikke bare er den tilgjenglig, den er også gratis. Fra kl 08 til kl 21 på hverdager er den åpen og hvem som helst kan komme og løpe der. Det er garderober med dusj og badstu og nevnte jeg at det er gratis. 

Jeg hadde hørt om dette vidunderet, men det var først en gang før jul jeg tok turen dit første gang. Jeg løp en tre kvarters tid og når det er 15 kalde og glatt ute så er det så absolutt å foretrekke fremfor en tredemølle på det lokale treningssenteret.

For et par uker siden spurte jeg en kompis om han hadde lyst til å bli med en kveld. Uken etter var det to til som  var med og i går var vi 5 som var og løp på Bislett. Neste uke blir vi kanskje enda fler. Jeg har tydligvis laget meg en løpegruppe. Vi er i forskjellig form og vi løper ikke like lenge, men vi er klare på at vi gjerne tar turen igjen neste uke. Med en fast dag og et fast klokkeslett og folk som er vant til å se deg løpe så blir det lettere å få inn den ene faste treningsøkta hver uke. Det er litt vanskligere å skulke trening.

Veien mot Halvmaraton, uke 2

Da er andre uke av mitt forsøk på å trene strukturert frem mot halvmaratonen i Holmestrand i midten av April unnagjort. Det ser ut som om en gjeng med gamle røvere fra Chateau Neuf er i ferd med å danne en liten løpegruppe som møtes ukentlig på Bislett nå gjennom vinteren. Så får vi se om vi klarer å holde samlet også når våren kommer.

Uke 2 gikk greit. Korte morgenøkter på SATS på torsdag og fredag før jobb, men jeg har ikke helt funnet rutinen som gjør det lett å få inn alle øktene enda. Forhåpentligvis kommer det av seg selv nå som jeg er i gang og oppussing av kjøkkenet ikke lenger spiser all tiden min.

  • Mandag: treningsfri
  • Tirsdag: 11km rolig på Bislett
  • Onsdag: treningsfri
  • Torsdag: 6 km tredemølle
  • Fredag: 6 km tredemølle
  • Lørdag: 2 timer spinning
  • Søndag: 12 km rolig tredemølle

Neste uke kommer nok til å bli ganske lik denne uka. En times løping på Bislett på tirsdag, et par korte morraøkter og så en lengre økt til helgen igjen. Jeg har også tenkt til å få testet SATS sin nye spinning intervalltime 30-20-10. Selv med den timen på tordag så tror jeg nok at jeg skal få inn en 35-40 km i løpet av uka.

Den største forskjellen jeg har merket fra min innfallsbaserte trening og til nå å følge et mer treningsprogram frem mot en konkuranse er at jeg faktisk tror jeg kan gjøre ganske merkbare forbedringer i tempo og utholdenhet. Tidligere har jeg bare løpt litt og så sakte men sikkert sett litt forbedring i tidene mine. Nå er det selvfølgelig litt tidlig å komme med de store påstandene om forbedring, men selv om jeg ikke har satt meg noe spesifikt mål for halvmaratonen i Holmestrand så har jeg et lite håp om at jeg skal klare å komme meg under 50 min på Sentrumsløpet. I fjor løp jeg på litt under 56 min og den tiden matcher jeg på tredemølle i dag. Så under 50 på Sentrumsløpet burde være innenfor skuddhold til slutten av april hvis jeg bare følger treningsprogrammet mitt.

Og halvmaratonen? Vel, jeg håper jeg kommer emg under 2 timer, men noe mer konkret mål enn det har jeg ikke satt meg enda. Vi får se hvordan formen er om et par måneder og hva jeg da tror jeg kan løpe på.

Morrajoggen

Klokka er 06:00, ute er det tretten kalde og veldig mørkt. Jeg holder på å ta på meg treningstøyet og gjør meg klar til å løpe en kjapp halvtime før jeg peker nesen mot jobb.  SATS ligger på andre siden av gaten så jeg kan titte ut vinduet og sjekke om de har åpnet dørene mens de andre morgenfuglene står på trappen og fryser. Jeg kommer kanskje inn døra på SATS et miutt senere enn dem, men så er jeg allerede i treningstøyet mitt.

Man føler seg ganske enkelt litt Übermench når man starter dagen på denne måten.

Veien mot Halvmaraton, uke 1

Første uke på veien mot Holmestrand Halvmaraton unnagjort. 3 økter på tredemølle og 1 løpetur på Bislett. Alt i alt 36 km fordelt på 4 økter. Sleng på en dobbel spinningøkt og litt styrketrening også så har det vært en uke med godt over gjennomsnittlig med trening for meg. 

Nå er det ikke min første halvmaraton, men det er den første jeg har tenkt til å trene strukturert frem imot og ikke bare løpe for så å regne med at jeg stadig løper litt fortere. Hadde jeg hatt utholdenheten til å holde samme tempo gjennom hele løpet sist høst hadde jeg kommet under 1:50. Isteden så mistet jeg over halvminuttet i snitt på de siste 10 kilometerene.

Planen de 12 ukene frem mot Holmestrand Maraton er å få inn løpsvanen gjennom de neste par ukene, for så å gyve løs på intervaller og begynne å øke lengden på de lengste turene fra midten av februar.

Prosjekt Holmestrand Maraton

Denne uken er det 12 uker til Holmestrand Maraton og jeg føler meg i god form. 12 uker er også antallet uker som ofte går igjen i de treningsplanene man finner på nettet når man søker etter treningsplaner til halvmaraton. Siden jeg skal løpe halvmaraton i Holmestrand så tenkte jeg at jeg skulle starte mitt eget treningsopplegg i de 12 ukene frem mot den halvmaratonen.

Screen Shot 2013-01-16 at 16.47.27Jeg kommer nok ikke til å følge noen av de treningsprogrammene jeg har funnet på nett, men jeg kommer til å ta sikte på 3-4 økter i uka. Nå i starten blir de nok på tredemølle, men jeg skal nok komme meg ut og få asfalt under skoene i god tid før april.

Når 15 april kommer så er målet å løpe de 21 kilometerene på under 2 timer. I fjor brukte jeg ca 2:07 og da var de siste 5 kilometerene blytunge. 

En god start på 2013

Årets første helg dro vi til Edinburgh. Kanskje ikke det mest naturlige å nevne i en treningsblog, men når vi først var der så løp vi like så gjerne BUPA Great Winter Run. 5 km i Holyrood park en ganske fin løpetur selv om det var litt kjølig.

Philips_SHQ4000Med årets første medalje rundt halsen er det bare å legge opp løpet mot årets neste som er halvmaraton i Holmestrand i midten av mars. For å gjøre tredemølla på SATS litt mindre kjedelig har jeg kjøpt nytt headset som ikke detter  ut av øret hele tiden. Ny iPod trengte jeg også så det ble en rosa iPod Shuffle som sikkert matcher ansiktet mitt etter en time på tredemølla.

Planen er å komme igang med litt mer strukturert trening frem mot løpet i Holmestrand. Intervaller med litt ekstra fart og lange rolig økter isteden for de vanlige 6-8 kilometerene jeg ofte har løpt uke etter uke i samme tempo. Denne gangen skal jeg faktisk gjøre et ordentlig forsøk på å øke løpsfarten min og utholdenheten slik at jeg om et par måneder faktisk tror på meg selv når jeg vurdere å melde meg på Oslo Maraton igjen. 

For det er nok 42 km som blir målet for 2013.

2012 en oppsummering

I løpet av de første månedene av 2012 satt jeg meg noen treningsmål for året. Det jeg ikke klarte var å løpe Sentumsløpet på under 55 minutter eller løpe en hel maraton. Derimot klarte jeg å komme under 2 timer på en halvmaraton, jeg syklet Vestfold Rundt og jeg fikk med meg et par kamerater på Merrell Challenge.

Lorem ipsum dolor sit amet.