Tech

Alle gutter liker duppeditter, ihvertfall duppeditter som gir geek-cred.

Ny leke i hus

imgresEt GoPro Hero 3+ kamera har kommet i hus. Det kommer i et vanntett hus og selv om jeg ikke driver med actionpregede aktiviteter som utforsykling eller fallskjermhopping så regner jeg med at jeg skal finne et bruksområde for det. Filming under vann på babysvømming kanskje? Og jeg må innrømme at jeg har litt lyst på sånn greie til å ha den på hodet og løpe Viking Race med det.

Og bloggen lever...

Nesten et år har gått uten en eneste oppdatering av bloggen. Hovedgrunnen til det er at for ca et år siden så grafikkortet på laptoppen min kvelden og maskina ble mer eller mindre ubrukelig. En reprasjon ville kostet mer enn en ny maskin og etter et år med redusert inntekt så sto ikke ny maskin så veldig høyt på min prioriteringsliste.

Ny maskin har jeg ikke kjpt, men nå har jeg skaffet meg et webhotell til gunleiksrud.net så bloggen kan leve vidre selv etter at .Mac eller mobile.me som den het mot slutten har skrudd av tjenestene sine. iCloud er nok fint det, men de funksjonene hos .Mac jeg satte mest pris på er de som ikke er tatt med vidre til iCloud.

Tastatur reparert på kjøkkenet

Apple-Bluetooth-Wireless-KeyboardI går fortalte tastaturet mitt at det begynte å bli litt lite strøm i batteriene og jeg ignrerte det selvfølgelig. Utpå kvelden gav tastaturet beskjed igjen før det døde.

Jeg fant nye batterier og satte dem i men ingenting skjedde. Jeg byttet batteriene igjen, men tastaturet lot seg fortsatt ikke skru på.

Google er ofte reddningen, så etter å ha rotet litt rundt på internettet på mobilen min viste det seg at det var mange som hadde hatt samme problem og det hadde løst det med litt aluminiumsfolie. I batteribrønnen er det en plastring selvfølgelig kontaktpunktet for batteriet. Det kan virke som om plastringen har løsnet eller forskjøvet seg litt så batteriene ikke lenger kommer i kontakt med noe metall. Litt aluminiumsfolie rullet sammen til en liten kule på størrelse med en ert sørget for kontakt og visp så fungerte tastaturet helt fint igjen.

Selv om det lot seg fikse ganske lett etter litt googling så må jeg si jeg er skuffet over byggekvaliteten på batteribrønnen. Jeg har riktignok byttet batteri noen ganger, kanskje 3-4, men jeg tror ikke at vi kan snakke om nevneverdig slitasje.

Canal Digital roter igjen

Denne gangen graver de nok ikke, for da hadde de kunnet fortelle meg hva som var galt. På onsdag virket internett helt fint på morgenen, men når jeg kom hjem fra trening i elvetiden så var det ikke noe internett og det var dårlig signal på flere TVkanaler.

Jeg ringte Canal Digital og fortalte at jeg var nettløs. De stilte meg et spørsmål, bare et eneste et. "Har du forsøkt å koble datamaskinen direkte til modemet uten noen router?" De spurte ikke engang om lampene på modemet lyste. Et spørsmål og så en beskjed om at de skulle legge inn en sak på det og sende en tekniker.

Kvelden kom og det var fotsatt ikke noe internett så jeg ringte igjen og fikk beskjed  om at Canal Digital har som mål å utbedre alle feil inne to virkedager, noe som i mitt tilfelle ville si innen utgangen av fredagen. 

Imponert er jeg vel ikke.

Canal Digital graver og graver

Nå vet jeg ikke om de graver, men jeg kom ihvertfall hjem fra trening og var klar til å sette meg ned og gå over de siste dagers stillingsutlysninger. Til min store fortvilelse viser det seg at internettet er nede. Jeg restarter modemet et par tre ganger uten noen bedring og gyver isteden løs på noen tabeller Ragnhild har bedt meg om å overføre fra papir til datamaskin. Internettet forblir borte, så jeg får ikke gitt Ragnhild disse tabellene på den vanlige måten, altså via internettet.

Nå er jeg ikke avhengig av internett (og har unasett en telefon til viktige ting som e-post) så jeg tar meg ikke bryet med å ringe Canal Digital for å klage. Ikke før jeg tar en liten pause og sjekker TVen for å se om TV-signalet også er borte. Og TVen er like død som internettet. Fin skjerm, men ikke noe informasjon kommer inn gjennom kabelen i veggen.

Så da ringer jeg Canal Digital, taster 2 for internett og 1 for feilmelding. En stemme forteller meg at de sjekker om det er noen feil i nettet i mitt område og så får jeg vite at det foregår forbedringer på nettet og at de derfor har koblet ut hele sulamitten mens de jobber og at alt vil være tilbake til det normale kl 16:00.

Alt dette uten å prate med et eneste menneske.

Når Canal Digital vil selge meg en dyrere kanalpakke klarer de og sende meg en SMS. Når de lanserer nye kanaler klarer de å sende meg en SMS, og jeg er sikker på at om jeg ikke bataler reginingene mine så klarer de å sende meg en SMS. Men når de skal kutte min tilgang til omverdenen for litt planlagt arbeid så er det tydeligvis ikke mulig å gi beskjed på forhånd.

De vet hvor jeg bor, de har mobilnummeret mitt og når de uten at jeg prater med et eneste menneske kan fortelle meg at jeg er uten TV og nett grunnet planlagt arbeid så synes jeg de kunne koblet de to systemene sammen og sendt ut melding på forhånd. Hva hvis jeg hadde planlagt hjemmekontor? Hva hvis jeg hadde en viktig videokonferanse som ventet? 

Skuffet!
Men om jeg isteden hadde hatt nett fra Get eller Altibox eller noen andre så hadde jeg vel ikke fått noen beskjed på forhånd da heller. 

Bloggen

Å si at bloggen min har mange lesere er vel å ta litt hardt i, med unntak av når kondis.no lenket til meg og gav meg nesten 400 besøk på en dag rett etter Oslo Maraton i fjor så er det nok kun venner og kjente som besøker den. 

Screen shot 2011-02-13 at 12.38.08

Men noen andre er det nok. Kartet ved siden av viser hvor den norske delen av traffikken til men blogg kommer fra og  etter at vi flyttet opp hit til Trondheim har det blit en markant økning i trønderske besøk. Når jeg sjekker hvordan de finner veien til bloggen så har det også vært en økning i antall besøk som kommer via søkemotorer, og da har de gjerne søkt på navnet mitt. Dette betyr kanskje at det er flere som søker på mitt navn på internett nå enn det var tidligere. Jeg tror ikke dette betyr at jeg holder på å bli en kjendis, men heller at jeg har søkt på mange jobber de siste månedene og at jeg i den forbindelse blir googlet oftere enn tidligere.

f/1,4 50mm

DSC00028Etter å ha sørget for at Ragnhilds nye iPhone 4 har fått de applikasjonene hun har brukt tidligere og en oppdatert kontaktliste, og klippet og kuttet i Simkortet hennes for å få det til å ligne på en microSIM så bar det ut for å finne noe til meg også.

IMGP1664505 gram med optikk fra Sigma. Jeg ble overrasket over tyngden på den, men så er det et solid stykke optikk. Nå kommer ikke et nytt og fancy objektiv til å gjøre meg til noen mesterfotograf, men jeg kan jo håpe at det vil gjøre det lettere å få frem de gode motivene. Jeg gleder meg til å lære det nye objektivet å kjenne. Sålangt har det blit med et selvportrett tatt på strak arm rett etter at jeg fikk objektivet på kameraet.

Misunnelsen er stor

Etter at Ragnhild for et par uker siden mistet telefonen sin i bakken og knuste skjermen har hun (les: vi) i spenning ventet på at en ny telefon skal dukke opp på døra. I går skal posten vistnok ha forsøkt å levere den, men på det angitte tidspunktet var vi begge hjemme og ingen forsøkte å ringe på for å levere. Nå har vi derimot printet ut hentelapp og hentet telefonen på Post i butikk rett borti gata.

Så Ragnhild kan nå flotte seg med en iPhone 4, mens jeg fortsatt sliter med min første generasjons iPhone. 

Objektivet er i Trondheim

sigma-50mm-f1Fikk nettopp en SMS om at objektivet var ankommet butikken. Jeg har litt lyst til å stikke inn til byen og hente det med en gang, men samtidig har jeg også ting jeg skulle ha gjort her hjemme og i morgen skal jeg uansett inn til byen en tur. Kanskje jeg klarer å vente

Sigma f/1,4 50mm

sigma-50mm-f1Som første skikkelige objektiv til mitt Pentax K-x falt valget på et Sigma f1.4 50mm. Jeg gleder meg til å få objektivet og har forsåvidt også sett meg ut et fotokurs. Det kan jo være en ide å få et par tips av fagfolk isteden for å skulle være 100% selvlært.

iPhone vs gulvflis, 0-1

Ragnhild har mistet telefonen sin i gulvet. Den lever fortsatt, men da displayet har dødd er det praktisk talt umulig å bruke den.  Mer tradisjonelle telefoner kunne man ihvertfall bruke til å ringe med uten display, men med iPhone så er også det vanskelig.

Nå, noen timere senere er alle hele adresselista berget og flyttet inn i min gamle SE W995. Så får vi se om det blir ny iPhone på henne eller om hun kan holde ut med en gammeldags telefon uten alle iPhonene finesser.

Mac Mini nå med mer RAM

Helt siden jeg kjøpte en Mac Mini sist sommer har jeg hatt 4 GB RAM liggende og vente på at jeg skulle ta meg tide til å åpne maskina og sette inn de to RAM-brikkene. Nå er det gjort og den lille maskina ble merkbart mer responsiv.

Canal digital og manglen på TV

Vi har jo ikke noen TV og nå plutselig sitter jeg der med en Canal Digital dekoder og masse TV rett i veggen. Hva er poenget?

Jeg forsøkte å plugge kabelen fra dekoderen i en av monitorene mine, men dekoderen leverer ikke signal som monitoren liker. Må jeg bite i det sure eplet og innse at jeg kanskje må kjøpe en TV. En TV som også kan fungere som skjerm for Mac Minien min.

Logitiech Squeezebox Radio

15237

I dag kom radioen i posten. Ragnhild tok rakt affære, pakket den opp og koblet den til. Så måtte den kobles til det trådløse nettet, til squeezaboxkontoen min og så var det faktisk en smal sak å finne BBC World Service på den. Nå ryktes det at den kommer uten batteripakken som gjør at den husker innstillingene sine hvis man kobler av strømmen, lureri spør du meg. 

Squeezebox radio på vei

Screen shot 2010-10-05 at 09.32.42Da er squeezeboxradioen på vei til et postkontor nær meg. Hva gjorde man i tiden før internett og pakkesporing? Løp hjem og sjekket postkassen hver dag etter jobb?

BBC world service vs. Squeezebox

Fra tid til annen så dukker et ønske om å ha en radio og kunne høre på BBC World Service opp. Jeg har av og til hørt BBC World ServiceNRK Alltid Nyheter, men vi har ingen radio og BBC World Service sender såvidt meg kjent ikke på FM båndet her til lands.

Det de gjør er å streame sendingene sine så jeg kan høre de på datamaskinen. Nå har ikke laptoppen min noe på frokostbordet å gjøre så da må man finne et alternativ. Gjerne et alternativ som faktisk ser ut som en radio.
15237
Valget har falt på en Logitech Squeezebox™ Radio og da la Mac Minien som allerede gjør jobben som TV også være squeezebox server. Undersøkelser på internett tilsier at dette skal være verdens enkleste sak å sette opp, så da gjenstår det å se hvordan det fungerer når jeg får radioen i posten.

Fotografen

IMGP0106Joda, han har kjøpt nytt kamera og er sålangt fornøyd. Vi får se om det ikke blir litt tid til å ta en tur ut med kameraet og ta noen bilder i løpet av helga. 

Jeg får vel se om jeg ikke får tak i de objektivene som ligger i Holmestrand også om ikke så alt for lenge. Og ja, mitt rufsete hår kommer ekstra godt frem nå som kameraet har blit bedre.

Lykkelig eier av Pentax K-x

IMGP0011Brukte lunchen i dag til å ta en kopp kaffe med Ragnhild og kjøpe kamera. Det er en lykkelig kameraeier som her er blit fotografert for første gang med sitt eget nye kamera. Jeg har noen gamle objektiver fra den analoge tidsalderen jeg skal få hentet i Holmestrand så jeg har litt mer å leke med, og på sikt blir det nok noen innkjøp av nye (eller ihvertfall digitaltilpassede objektiver også). Jeg gleder meg allerede til å se hva kameraet er godt for. 

Havari

1I fjor bestemte datamaskinen til Ragnhild seg for å ikke ville virke lenger. I morges gjentok den dette lille stuntet. I fjor skrev hun fortsatt på avhandlingen sin og det var krisestemning i heimen. Nå er avhandlingen ferdigskrevet, doktorgraden forsvart og det hele ble tatt med fattning. 

Som i fjor ble løsningen å gjenopprette til en tidligere backup. Det tok litt tid og all programvare er ikke helt oppdatert nå, men det får jeg heller ta i løpet av de neste dagene. Det viktigste er tross alt at at maskinen fortsatt lever, så får vi se om ikke høsten kanskje bringer en ny datamaskin som ikke går inn i zombiemodus en gang i året

Det blå lynet

DSC05046Etter å ha vært i bryllup på Hell skulle vi plukke opp brudeparets bil på Gardermoen og kjøre den inn til byen. , 

Bilen er ikke stor, men har overraskende god bagasjeplass. På motorveien merket vi fort at den ikke var noen racerbil, men så lenge man ikke har behov for å bryte fartsgrensene så er det ikke noe problem. Vel inne i byen kom bilen til sin fulle rett. Ingen gir og bry seg med, grei svingradius og en drøm og lukeparkere med. Bilen lager lite lyd, bare en svak hvining fra el-motoren. Det vanskelige er jo selvfølgelig å vite at man har startet bilen for det er ingen motorlyd når man ikke kjører. Bilen ser ut som om den er laget i samme type plastik som leketraktorene man finner i sandkasser, men uten at den ser billig og lite solid ut. 

Nå er en kvart million en del penger for en bil som man bruker 25% av "tanken" på en tur fra Gardermoen og inn til Oslo ganske mye. Den duger heller ikke til de helt store ferieturene, men er det valget man vil gjøre så er det en strålende bil. 

Lorem ipsum dolor sit amet.