Tech

Alle gutter liker duppeditter, ihvertfall duppeditter som gir geek-cred.

Byggeprosjekt del 1 - oppsummering

Handleliste:

  • 1x TS-100 tank chassis (inkl. 2x 12V motor, 300 rpm)
  • 2x Arduino Uno
  • 1x Arduino Motor Shield
  • 2x HC-12 433Mhz Wireless Serial Transceiver Module
  • 2x KY-023 joystick


Alt dette bør være grei skuring å kjøpe på ebay, banggood eller aliexpress, selv kjøpte jeg alt på aliexpress selv om levering fort tar 4-6 uker med mindre man er villig til å betale litt ekstra.

Batteri til å drive motorene kjøpte jeg ikke fra Kina, men fra elfun.no. Siden det er ca 3V spenningsfall i H-broen på motorkontrolleren så gikk jeg for et 4s lipo batteri. De holder 14,8V og da blir det ca 12V ut til motor som passer rimelig greit til de motorene som fulgte med chassiet.

Koden min finnes ikke pen, men gjør det den skal gjøre og kan lastes ned her.

Når jeg koblet opp første gangen så glemte jeg at motorkontrolleren bruker pin 3 til PWM på motor A så arduinoen hang seg hver gang jeg forsøkte å kjøre venstremotoren for da ble det to forskjellige ting på den pinnen. I tillegg så kjørte jeg meg fast på et par andre punkter under selve kodingen og startet fra scratch på koden til motorkontrolleren, derfor er HC-12 kortet koblet forskjellig på sender og mottaker.

motor controller
joystick sender bb


Da joystickene er litt unøyaktige og har litt forskjellig frigang så er det veldig vanskelig å få de to motorene til å gå likt på lav hastighet. Like mye bevegelse på joystickene gir litt forskjellig utslag på motorene. Derfor lurer jeg på om jeg skal skrive om koden til å bruke bare en joystick, men begge aksene slik at det blir lettere å kjøre rett i lav hastighet.

Arduinobasert fjernkontroll som fungerer

Etter å ha gjort dusinvis små endringer i koden i et forsøk på å bli kvitt de tre sekundene med forsinkelser løsnet det hele i går kveld når jeg droppet koden min og begynte på nytt med en litt annen innfallsvinkel.

Koden min ser mer ryddig ut, det er ingen merkbar forsinkelse mellom fjernkontrollen og motorene. Problemet som i går kveld og i formiddag førte til at den hang seg hver gang jeg gjorde brukte venstremotoren viste seg å være en pin som jeg forsøkte å bruke både til motorkontroll og radiomottak.

Unga har stort sett vært entusiastiske mens jeg har testet den på stuegulvet i dag, men når Ingeborg ba meg slutte å bråke så skjønte jeg at jeg like gjerne kunne ta den med ut og teste den der.

Da ville selvfølgelig alle være med.


Etter at Ragnhild hadde testet den fikk unga også kjøre litt og Ingeborg var en liten stund veldig lei seg fordi hun hadde hjulpet den løs når Tallak kjørte den fast under søppelskuret. Siden den bare er hastig satt sammen for en test så er ikke ledningene loddet fast og en ledning løsnet. Heldigvis var det lett og fikse og hun fikk selv prøve den etterpå.

Det gjenstår en del mer før jeg kan si meg ferdig, men jeg tror jeg skal ta meg noen dagers pause før jeg fortsetter. Koden på motorkontrolleren trenger noe som gjør at den stopper motorene om den skulle miste signalet fra fjernkontrollen. Som det er nå så må det komme en endring i signalet for at den skal gjøre noe, så en kodesnutt som stopper motoren hvis det ikke har kommet noe signal inn i løpet av 1 sekund ville nok vært gunstig.

It’s alive

Sist helg klarte jeg ikke vente lenger på Arduino Uno kortene og kjøpte et til så jeg kunne gå videre og teste ut koden og den fungerte jo på et vis. Fryktelig mye lag, men det jeg gjorde på fjernkontrollsiden fikk ting til å skje på mottagersiden.

Så, på tirsdag plukket jeg opp litt småtterier på posten, inkludert batteri og de lenge etterlengtede arduinoene slik at jeg nå også kunne teste med litt mer enn et 9 volts batteri.

Jeg har fått rettet opp i et par småfeil i koden, men jeg har ikke blitt kvitt hovedproblemet og dessverre så tror jeg at mine programmeringskunnskaper egentlig ikke strekker til. Jeg skal prøve et par alternative måter å løse det på for å se om det reduserer problemet, men hvem vet.

Uansett så følte jeg i går kveld for å sette sammen alt og se hvordan det fungerte helt trådløst og ikke bare teste det koblet til datamaskinen

IMG 6506


Og virket gjorde det.

Jeg er superhappy med resultat. Gleder meg til å tweake videre på den og til å skrive ny kode i helga som forhåpentligvis fungerer litt bedre.

mens vi venter på UNO...

Som sagt så venter jeg på et par ekstra Arduino UNO som er på vei i posten. Det er litt frustrerende å ikke vite når de kommer og at uten 2 arduinoer så kan jeg ikke bygge fjernkontroll og mottaker og får heller ikke testet stort.

Om ikke annet så kan jeg jo koble opp et av HC-12 kortene til arduinoen og se om det er liv i den. Så litt lodding for å få på en pinnelist så kortet blir litt enklere å bruke på koblingsbrettet så var det bare å koble det opp og sende et par enkle kommandoer for å se om det virker.

FullSizeRender (1)


Og vist virker det.

Screen Shot 2017-09-02 at 11.08.33


Ikke akkurat kode som gjør stort i fjernkontrollmessig, men den viser at jeg får kontakt med HC-12 kortet og kan kommunisere med det.

Akkurat nå er det litt fristende å plukke opp et nytt arduinokort i byen i dag bare for å kunne gå videre og teste ut kode for å snakke mellom to arduinoer med hjelp av HC-12 kortet.

Joysticker og arduinokode

FullSizeRender

Joystickene har kommet. 10 stk av dem da det var billigere enn å kjøpe bare 2.

Jeg koblet de opp til Arduinoen og fikk veldig rare verdier som lignet mer på verdier fra logaritmiske potensiometer enn fra lineære potensiometere. Mye knoting og irritasjon senere kom jeg på at motor kontrollkortet bruker port A0 og A1 til spenningsmåling på motor og derfor gir 3,3V på de portene som selvfølgelig gjorde at jeg fikk underlige verdier. Når jeg så flyttet joystickene over til A2 og A3 så fikk jeg helt normale måleverdier og kunne skrive koden som gjør at forover på joysticken blir forover på motoren og bakover blir bakover. 

En test med et 9V batteri rundt midnatt viste at koden fungerer som den skal selv om 9V ikke er i nærheten av nok til å drive to 12V motorer skikkelig når det i tillegg er ca 3V spenningstap i motorkontrolleren. Greit da at et 14,8 LiPo-batteri er på vei til meg så motorene kan få den strømmen de trenger for å gå skikkelig.


Neste skritt er selve radiooverføringen av kontrollsignalene.

Gaute og Arduino, et nytt vennskap

I vår kjøpte Ragnhild en 3D-printer for å printe deler til luktboksprosjektet sitt etter å ha funnet ut at det var såpass dyrt å betale andre for å printe for henne at det var mer kostnadseffektivt å kjøpe en printer og printe selv. 

Det igjen ført til at jeg lærte meg 3D designprogrammet Fusion 360. I hvert fall nok av det til å ta luktboksen og videreutvikle designet på den slik at monteringen ble enda enklere. Resultatet av luktboksprosjektet vil snart være og se, og lukte, i Oslo.

Så mot slutten av juli surfet jeg litt rundt på internettet og leste litt om arduino og kommenterte til Ragnhild at med arduino så kunne man f.eks. lage en enhet som kunne spille av en lydfil når luktboksen ble åpnet og før jeg viste ordet av det så hadde jeg fått et arduino start kit i bursdagsgave fra Ragnhild. Jeg plukket det riktig nok opp i butikken selv, men det var fortsatt en gave.

Et par uker senere var alle deler til luktboks 4.0, også kjent som lydboks 0.1 kommet og en helt ny boks ble designet fra skratch for å få plass til elektronikken som skulle få lydboksen til å raute som en ku. 

Ny leke i hus

imgresEt GoPro Hero 3+ kamera har kommet i hus. Det kommer i et vanntett hus og selv om jeg ikke driver med actionpregede aktiviteter som utforsykling eller fallskjermhopping så regner jeg med at jeg skal finne et bruksområde for det. Filming under vann på babysvømming kanskje? Og jeg må innrømme at jeg har litt lyst på sånn greie til å ha den på hodet og løpe Viking Race med det.

Og bloggen lever...

Nesten et år har gått uten en eneste oppdatering av bloggen. Hovedgrunnen til det er at for ca et år siden så grafikkortet på laptoppen min kvelden og maskina ble mer eller mindre ubrukelig. En reprasjon ville kostet mer enn en ny maskin og etter et år med redusert inntekt så sto ikke ny maskin så veldig høyt på min prioriteringsliste.

Ny maskin har jeg ikke kjpt, men nå har jeg skaffet meg et webhotell til gunleiksrud.net så bloggen kan leve vidre selv etter at .Mac eller mobile.me som den het mot slutten har skrudd av tjenestene sine. iCloud er nok fint det, men de funksjonene hos .Mac jeg satte mest pris på er de som ikke er tatt med vidre til iCloud.

Tastatur reparert på kjøkkenet

Apple-Bluetooth-Wireless-KeyboardI går fortalte tastaturet mitt at det begynte å bli litt lite strøm i batteriene og jeg ignrerte det selvfølgelig. Utpå kvelden gav tastaturet beskjed igjen før det døde.

Jeg fant nye batterier og satte dem i men ingenting skjedde. Jeg byttet batteriene igjen, men tastaturet lot seg fortsatt ikke skru på.

Google er ofte reddningen, så etter å ha rotet litt rundt på internettet på mobilen min viste det seg at det var mange som hadde hatt samme problem og det hadde løst det med litt aluminiumsfolie. I batteribrønnen er det en plastring selvfølgelig kontaktpunktet for batteriet. Det kan virke som om plastringen har løsnet eller forskjøvet seg litt så batteriene ikke lenger kommer i kontakt med noe metall. Litt aluminiumsfolie rullet sammen til en liten kule på størrelse med en ert sørget for kontakt og visp så fungerte tastaturet helt fint igjen.

Selv om det lot seg fikse ganske lett etter litt googling så må jeg si jeg er skuffet over byggekvaliteten på batteribrønnen. Jeg har riktignok byttet batteri noen ganger, kanskje 3-4, men jeg tror ikke at vi kan snakke om nevneverdig slitasje.

Canal Digital roter igjen

Denne gangen graver de nok ikke, for da hadde de kunnet fortelle meg hva som var galt. På onsdag virket internett helt fint på morgenen, men når jeg kom hjem fra trening i elvetiden så var det ikke noe internett og det var dårlig signal på flere TVkanaler.

Jeg ringte Canal Digital og fortalte at jeg var nettløs. De stilte meg et spørsmål, bare et eneste et. "Har du forsøkt å koble datamaskinen direkte til modemet uten noen router?" De spurte ikke engang om lampene på modemet lyste. Et spørsmål og så en beskjed om at de skulle legge inn en sak på det og sende en tekniker.

Kvelden kom og det var fotsatt ikke noe internett så jeg ringte igjen og fikk beskjed  om at Canal Digital har som mål å utbedre alle feil inne to virkedager, noe som i mitt tilfelle ville si innen utgangen av fredagen. 

Imponert er jeg vel ikke.

Canal Digital graver og graver

Nå vet jeg ikke om de graver, men jeg kom ihvertfall hjem fra trening og var klar til å sette meg ned og gå over de siste dagers stillingsutlysninger. Til min store fortvilelse viser det seg at internettet er nede. Jeg restarter modemet et par tre ganger uten noen bedring og gyver isteden løs på noen tabeller Ragnhild har bedt meg om å overføre fra papir til datamaskin. Internettet forblir borte, så jeg får ikke gitt Ragnhild disse tabellene på den vanlige måten, altså via internettet.

Nå er jeg ikke avhengig av internett (og har unasett en telefon til viktige ting som e-post) så jeg tar meg ikke bryet med å ringe Canal Digital for å klage. Ikke før jeg tar en liten pause og sjekker TVen for å se om TV-signalet også er borte. Og TVen er like død som internettet. Fin skjerm, men ikke noe informasjon kommer inn gjennom kabelen i veggen.

Så da ringer jeg Canal Digital, taster 2 for internett og 1 for feilmelding. En stemme forteller meg at de sjekker om det er noen feil i nettet i mitt område og så får jeg vite at det foregår forbedringer på nettet og at de derfor har koblet ut hele sulamitten mens de jobber og at alt vil være tilbake til det normale kl 16:00.

Alt dette uten å prate med et eneste menneske.

Når Canal Digital vil selge meg en dyrere kanalpakke klarer de og sende meg en SMS. Når de lanserer nye kanaler klarer de å sende meg en SMS, og jeg er sikker på at om jeg ikke bataler reginingene mine så klarer de å sende meg en SMS. Men når de skal kutte min tilgang til omverdenen for litt planlagt arbeid så er det tydeligvis ikke mulig å gi beskjed på forhånd.

De vet hvor jeg bor, de har mobilnummeret mitt og når de uten at jeg prater med et eneste menneske kan fortelle meg at jeg er uten TV og nett grunnet planlagt arbeid så synes jeg de kunne koblet de to systemene sammen og sendt ut melding på forhånd. Hva hvis jeg hadde planlagt hjemmekontor? Hva hvis jeg hadde en viktig videokonferanse som ventet? 

Skuffet!
Men om jeg isteden hadde hatt nett fra Get eller Altibox eller noen andre så hadde jeg vel ikke fått noen beskjed på forhånd da heller. 

Bloggen

Å si at bloggen min har mange lesere er vel å ta litt hardt i, med unntak av når kondis.no lenket til meg og gav meg nesten 400 besøk på en dag rett etter Oslo Maraton i fjor så er det nok kun venner og kjente som besøker den. 

Screen shot 2011-02-13 at 12.38.08

Men noen andre er det nok. Kartet ved siden av viser hvor den norske delen av traffikken til men blogg kommer fra og  etter at vi flyttet opp hit til Trondheim har det blit en markant økning i trønderske besøk. Når jeg sjekker hvordan de finner veien til bloggen så har det også vært en økning i antall besøk som kommer via søkemotorer, og da har de gjerne søkt på navnet mitt. Dette betyr kanskje at det er flere som søker på mitt navn på internett nå enn det var tidligere. Jeg tror ikke dette betyr at jeg holder på å bli en kjendis, men heller at jeg har søkt på mange jobber de siste månedene og at jeg i den forbindelse blir googlet oftere enn tidligere.

f/1,4 50mm

DSC00028Etter å ha sørget for at Ragnhilds nye iPhone 4 har fått de applikasjonene hun har brukt tidligere og en oppdatert kontaktliste, og klippet og kuttet i Simkortet hennes for å få det til å ligne på en microSIM så bar det ut for å finne noe til meg også.

IMGP1664505 gram med optikk fra Sigma. Jeg ble overrasket over tyngden på den, men så er det et solid stykke optikk. Nå kommer ikke et nytt og fancy objektiv til å gjøre meg til noen mesterfotograf, men jeg kan jo håpe at det vil gjøre det lettere å få frem de gode motivene. Jeg gleder meg til å lære det nye objektivet å kjenne. Sålangt har det blit med et selvportrett tatt på strak arm rett etter at jeg fikk objektivet på kameraet.

Misunnelsen er stor

Etter at Ragnhild for et par uker siden mistet telefonen sin i bakken og knuste skjermen har hun (les: vi) i spenning ventet på at en ny telefon skal dukke opp på døra. I går skal posten vistnok ha forsøkt å levere den, men på det angitte tidspunktet var vi begge hjemme og ingen forsøkte å ringe på for å levere. Nå har vi derimot printet ut hentelapp og hentet telefonen på Post i butikk rett borti gata.

Så Ragnhild kan nå flotte seg med en iPhone 4, mens jeg fortsatt sliter med min første generasjons iPhone. 

Objektivet er i Trondheim

sigma-50mm-f1Fikk nettopp en SMS om at objektivet var ankommet butikken. Jeg har litt lyst til å stikke inn til byen og hente det med en gang, men samtidig har jeg også ting jeg skulle ha gjort her hjemme og i morgen skal jeg uansett inn til byen en tur. Kanskje jeg klarer å vente

Sigma f/1,4 50mm

sigma-50mm-f1Som første skikkelige objektiv til mitt Pentax K-x falt valget på et Sigma f1.4 50mm. Jeg gleder meg til å få objektivet og har forsåvidt også sett meg ut et fotokurs. Det kan jo være en ide å få et par tips av fagfolk isteden for å skulle være 100% selvlært.

iPhone vs gulvflis, 0-1

Ragnhild har mistet telefonen sin i gulvet. Den lever fortsatt, men da displayet har dødd er det praktisk talt umulig å bruke den.  Mer tradisjonelle telefoner kunne man ihvertfall bruke til å ringe med uten display, men med iPhone så er også det vanskelig.

Nå, noen timere senere er alle hele adresselista berget og flyttet inn i min gamle SE W995. Så får vi se om det blir ny iPhone på henne eller om hun kan holde ut med en gammeldags telefon uten alle iPhonene finesser.

Mac Mini nå med mer RAM

Helt siden jeg kjøpte en Mac Mini sist sommer har jeg hatt 4 GB RAM liggende og vente på at jeg skulle ta meg tide til å åpne maskina og sette inn de to RAM-brikkene. Nå er det gjort og den lille maskina ble merkbart mer responsiv.

Canal digital og manglen på TV

Vi har jo ikke noen TV og nå plutselig sitter jeg der med en Canal Digital dekoder og masse TV rett i veggen. Hva er poenget?

Jeg forsøkte å plugge kabelen fra dekoderen i en av monitorene mine, men dekoderen leverer ikke signal som monitoren liker. Må jeg bite i det sure eplet og innse at jeg kanskje må kjøpe en TV. En TV som også kan fungere som skjerm for Mac Minien min.

Logitiech Squeezebox Radio

15237

I dag kom radioen i posten. Ragnhild tok rakt affære, pakket den opp og koblet den til. Så måtte den kobles til det trådløse nettet, til squeezaboxkontoen min og så var det faktisk en smal sak å finne BBC World Service på den. Nå ryktes det at den kommer uten batteripakken som gjør at den husker innstillingene sine hvis man kobler av strømmen, lureri spør du meg. 


Lorem ipsum dolor sit amet.