Reisebrev


Rørosmartnan 2011

I forbindelse med åpningen av Rørosmartnan var det en sak i Adressa om hvordan det tidligere var satt opp tog fra Trondheim til Røros. Dette toget hadde flest kvinnelige passasjerer og ble kalt likørtoget. På bussen startet festen rett etter start og på vei hjem havnet vi rett forran de som åpenbart dro festen lengst. 

Hvis vi ser bort fra bussturen som Ragnhild beskrev som å være låst inne med Grete Waitz-løpet så viste Røros seg fra godsiden. -10°C, noe som må annses for å være mildt, og ikke for mye trengsel i gatene. Selve martnan skuffet meg, det var flere boder med dårlige t-skjorter og gensere, mye ubrukelig dill og dall. Hadde jeg tenkt meg om hadde jeg vel vist at jeg kom til å støte på slikt i gatene på Røros, men jeg tenkte vel mest på røkte pølser, spekemat, lokalt håndtverk og ikke så mye på "made in china". Vår busstur var nok også ganske rolig sammenlignet med tilstandene nå som det blir helg. 

IMGP2056Med vinterånden over oss tok vi en sightseeing tur med hest og slede. Vi kom også i prat med en kar som sto og laftet ei bu og fikk med oss en liten jazzkonsert på et av Bergstadens utesteder.

Alt i alt så var det en trivelig tur, men jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet over manglen på kvallitetskontroll på bodene. På den annen side så var smultringene veldig gode og jeg må nok legge inn en eller to treningsøkter ekstra for å veie opp for alle jeg spiste.

Oslohelg

Nå som vi ikke lenger bor i Oslo blir Oslobesøk litt mer ekskulsive. Denne gangen fly vi ned og kjørte hjem, og timene mellom brukte vi på jobb, IKEA og en bedre middag med gode venner.

VI fløy som sagt ned, etter å ha testet ut vår lokale togstasjon Skansen. Et lite stopp  rett utenfor Trondheim. Ypperlig til flytogbruk. Flyturen tror jeg var rimelig hendelsesløs, jeg sov ihvertfall hele veien og vel fremme i Oslo ble det frokost på Byporten, så litt jobbing, lunch på Nighthawks, et besøk innom Øyakontoret før litt turen gikk ut til Ulleren hvor det ble middag, fiksing av internett og Gullrekka.

DSC00008

Lørdag startet med et besøk på IKEA for å plukke opp noen småting de ikke hadde i Trondheim og noen ting vi ikke hadde tenkt på at vi trengte tidligere. I motsettning til i Trondheim hvor vi spiste på IKEA hver gang vi var der stoppet vi heller innom Henie Onstad senter og spiste lunchj på Bølgen og Moi.

IMG_0485

Helgens høydepunkt kom lørdag kveld når vi satte nesen mot Kampen Bistro for å spise sammen med noen venner. Sammen med Geir, Annette og Øivind spiste vi oss gjennom en treretters med god vin til. Formålet med turen var å drikke en Travaglini Il Sogno som vi var blit tipset om i August, og den skuffet ikke. Til tross for at jeg hadde fått beskjed på forhånd om at den skulle være lagt til temperering viste det seg at den var alt for kald når vi kom, men med litt godvilje og håndvarming fikk den riktig temperatur og den passet perfekt til lammet og rotgrønnsakene vi fikk til hovedrett. Il Sognoen var fantastisk. Vinen utviklet seg gjennom måltidet og disse tørkede nebbiolodruene gav en spesiell vinopplevelse. Etter litt ost, kvæfjordskake og enda mer vin gikk turen etter hvert hjem med buss. Skikkelig voksne følte i oss der vi dro hjem når andre dro på byen, men så hadde vi godt over 500 km å tilbakelegge i bil på søndagen.

Vi startet relativt tidlig på turen nordover, stoppet innom på St. Haugen hvor jeg plukket opp et nytt par barfotsko, kjørte til Espa og spiste boller, lunch på Dombås og i god tid til Dagsrevyen kjørte vi inn i Ilevollen 7. 

London

3 netter i London og vi rakk ganske så mye. 

Vi kom til Paddington Station på Torsdag kveld og fant fort hotellet vårt, Hilton London Metropole. Bra standard, men ikke like store rom som det var på tilsvarende hotell i statene. 

DSC05089Etter en litt treg morgen på Fredag tok vi turen til Holborn og stoppet innom bokhandelen på LSE. Ragnhild fikk en ganske bra fangst der. Fra bokhandelen gikk turen så vidre til nærmeste postkontor så vi slapp å bære bøkene rundt hele dagen. Esken viste seg å være vansligere å brette sammen enn man skulle tro, men etter en liten stund så var esken blit til en solid eske og bøkene hadde fått plass oppi den. Fri for bøker (og en LSE kopp) ruslet vi vidre ned mot Covent Garden hvor det har dukket opp en gigantisk eplebutikk. iPhone 4 viste seg fort å koste mer i England enn i Norge, men da det uansett ikke sto på handlelista så medførte det ikke nevneverdig med irritasjon. Når det blir på tide med ny iPhone og kanskje en iPad så spørs det om ikke turen må gå til New York. 

DSC05091Etter en snartur tilbake til hotellet for å skifte spiste vi middag før vi så The Secrets of Sherlock Holmes på Duchess Theatre. Stykket har kanskje ikke fått de beste anmeldelsene, men vi likte det og syntes det viste en side av Sherlock som ikke kommer så godt frem i de historiene vi kjenner om ham. 

Lørdag startet med frokost ved Borough Market sammen med noen venner av Ragnhild, for så å vandre rundt på markedet og smake på ost, pølse, skinke, olivenolje og chilli. Etter på gikk turen til Shakespeare's Globe, hvor vi så The Merry Wives of Windsor. Vi hadde ståplasser forran scenen (og uten tak) så vi var taknemlige for at regnet ventet et par timer med å komme. Etter et par timer med stående teater ble det mexicansk middag på Wahaca sammen med en av Ragnhilds barndomsvenninner. Mye god mat til en rimelig penge, men servicen var (som på den indiske første kvelden og det italienske kvelden før) ikke akkurat til å skryte av. Så etter at Ragnhilds venninne dro vidre til et releaseparty for en plate tok vi igjen turen til hotellet vårt.

DSC05111Søndag ble den rolige dagen da vi ikke gjorde stort. Etter å ha checket ut av hotellet gikkv i til Baker Stret 221B for å ta en titt på Sherlocks nabolag, derfra gikk turen ned Marlybone High Street hvor vi fant en fantastisk bokhandel (uten å kjøpe noe), tittet i en ostebutikk og spiste cream tea til lunch. Derfra gikk turen gjennom Hyde Park og tilbake til hotellet for å plukke opp bagasjen og peke nesen mot flyplassen. Vi hadde selvfølgelig allerede spist da vi oppdaget at Gordon Ramsey's Plane Food. Og med det var nok en tur til det store utlandet over.

London i august

Da sommeren ikke ser ut til å inneholde stort med ferie i år heller har vi bestemt oss for ihvertfall å ta en liten tur til London etter Øyafestivalen. Hotell og fly er booket.

Fiesole og Frankfurt

Ragnhilds disputas var i Firenze så vi tok turen sydover. Oslo - Frankfurt - Firenze med fly og så taxi til Fiesole hvor vi hadde booket rom på et hotell. Fiesole ligger rett utenfor Firenze og har gamle etruskiske ruiner, klostre, kirker, en stor piazza og god mat. Man har også utsikt over hele Firenze og slipper å bo nede i byen. At EUI, universitetet Ragnhild har tatt doktorgraden sin på ligger bare et par svinger lenger ned i bakken hjelper selvøflgelig også.

DSC05069Disputasen gikk greit, men det er en historie for seg selv og den er ikke min. Siden disputasen var på fredagen hadde vi hele lørdagen til å leke turister. Vi tok bussen ned til Firenze, tuslet rundt i gatene, spiste pizza til lunch, gjorde unna litt shopping og besøkte et lite museum hvor de hadde laget modeller av mange av oppfinnelsene til da Vinci. På kvelden ble det en fantastisk florentinsk bistecca på en av resturantene ved piazzaen oppe i Fiesole.

DSC05060Søndag startet vi med en spasertur oppe i Fiesole før vi dro ned til Firenze. Vi fant stedet der mytene skal ha det til at da Vinci's assistent forsøkte å fly og konkluderte med at det må endt ganske katastrofalt. Forhåpentligvis hadde han tro på at det skulle fungere. Jeg hadde ihvertfall ikke kastet meg ut i et steinbrudd omjeg ikke hadde hatt tro på vingene på ryggen min. Vel nede i Firenze trillet vi rundt på koffertene våre, fant en utmerket slow food resturant og spiste en nydelig lunch. Hvis jeg drar tilbake til Firenze skal jeg nok også tilbake til GustaVino

DSC05075På flyplassen dukket problemene opp. Flyet vårt var forsinket så vi rakk ikke flyet vidre til Oslo. En natt på hotell ved motorveien i Frankfurt og så en snarvisitt inn til Frankfurt for lunch og würstshopping ble det før vi endelig kom oss hjem til Oslo.

Transatlantiske flyvninger i disse vulkandager

Eyjafjallajökull gjør langdistansereising til en usikker ting nå om dagen. Vi sitter i USA og har billetter med Lufthansa hele veien hjem til Oslo om litt over en uke. For øyeblikket gjør the volcano, som amerikanere kaller den for å unngå vanskelig uttale, livet surt for reisende. Lufthansa håper for øyeblikket at de i løpet av dagen, Onsdag 21 april, at de kan si noe om avganger og flyvninger på Torsdagen. Det er tidshorisonten de opererer med for øyeblikket. De håper de kan si noe om morgendagen i løpet av dagen.

Vi som skal reise om over en uke vet med andre ord virkelig ingen ting. Om en uke kan enten alt være over, eller Katla kan ha fått utbrudd og en tykk mørk askesky kan ha mørklagt hele europa. Forhåpentligvis kan vi fly hjem uten problemer, men vi har tatt en liten titt på nettet for å se på alternativene.

Er det de samme forholdene om en uke som det er i dag så vil de prioritere langdistanseflyvningene, hvilket vil si at vi vil kunne komme og til Munchen. Flyvninger til Norge står nok ikke like høyt på listen og hvis forholdene er de samme kan vi altså ikke regne med å komme oss fra Munchen til Oslo med Lufthansa. Alternativene da er tog. Deutsche Bahn lar oss ikke printe ut billett selv  på reiser som er innom andre land enn Tyskland, de vil da sende billett til oss i posten. Posten som er avhengig av å fly for å komme frem til USA. Hvis vi derimot  ikke vil krysse grensen så har DB ikke noe problem med å la oss printe ut vår egen billett. Vi kan altså ta toget til Kiel med en billett vi har printet ut i USA, men vi kan ikke ta toget til Oslo. Fra Kiel kan vi jo ta ferja til Oslo, Ferja fra Kiel går bare annenhver dag og første ferje etter at vi annkommer Munchen rundt kl 17 på Torsdag forlater Kiel kl 14 på Lørdag. 

Hvis alt går som det skal så har vi en reise på 15t 40m, i tillegg kommer selvfølgelig reise til og fra flyplass i begge ender.

Hvis Eyjafjallajökull er sånn tålig på vår side og vi faktisk kommer oss til Tyskland og får både tog og ferjeplass vidre så kan vi være i Oslo kl 10 Søndag formiddag. Det er en 78 timers reise hvis jeg ikke har regnet helt feil. 

Hvis Eyjafjallajökull skulle slå seg enda litt mere vrang så kanskje vi kommer oss til Spania eller Italia, men da har jeg ikke engang sett på mulighetene for vidre reise. Skulle Eyjafjallajökull virkelig sette seg på bakbeina og vekke Katla så er det vanskelig å si når vi kan regne med å forlate San Francisco.

Roadtrip 2010 - konklusjonen

Så var vi tilbake i Berkeley, bak oss har vi mange mil på amerikanske veier og mange gode opplevelser. Byene var ikke mye og skryte av selv om hotellrommene var fine (og billige). Opplevelsene de hadde vi nærheten av campingplasser. 

Hvis vi kommer tilbake til USA og får muligheten til å gjøre noe slik igjen er vi enige om at hotell kan være greit en til to netter i uka for å få seg en varm dusj og tilgang til internett. Men 2-3 netter i hver ødemark er det egentlige innholdet i turen. Vi fikk ikke besøkt Monument Valley som ihvertfall på min liste står ganske høyt opp over steder i USA og besøke. Yosemite er bare en 4-5 timers kjøretur fra Berkeley, men vi fant ikke tid til den heller på turen vår. 


DSC04511
Halveis i turen spurte vi oss selv om ikke det egentlig hadde vært bedre om vi hadde latt Hawaii ligge for seg selv ute i havet og brukt to uker på bilturen isteden.  Heller svinge bilen nedom Mexico enn å fly til Hawaii. Når det er sagt så hadde vi en strålende tur til Hawaii også, og bilturen ble ikke dårligere av at den ikke var på to uker. 

Men neste gang...

Nå er det ikke lenge til vi skal reise hjem til Norge og jeg kjenner jeg begynner å bli litt rastløs. Jeg er innstilt på hjemreisen og da kan egentlig ikke de siste dagene gå fort nok. Samtidig skulle jeg gjerne hatt mer tid til å se USA. Isteden får jeg drømme om fremtidige ferier. 

Roadtrip dag 7: Big Sur - Berkeley

DSC04731DSC04732DSC04801DSC04819Nede blandt Redwood trærne på campingplassen var det stille når vi våknet, det var også ganske mørkt til tross for at solen var stått opp. Så isteden for å spise frokost nede i mørket kjørte vi et lite stykke og fant en fin plass med sol og utsikt over Stillehavet. Ragnhild disket opp med pannekaker og etter en rolig frokost i sola var vi klare til å utforske Big Sur.  

Big Sur er som sagt som å kjøre langs en fjord på Vestlandet, men av og til dukket det opp små perler som Mc Way Falls. En liten foss som treffer en liten strand. Tidligere tror jeg det var en privat strand, men nå er den en del av en Julia Pfeiffer Burns State Park og ikke tilgjenglig for publikum lenger. Litt synd da jeg hadde litt lyst til å ta en liten dukkert på den idylliske stranden. Vanntemperaturen tatt i betraktning er det kanskje like greit vi ikek hadde muligheten. 

Turen gikk vidre opp kysten, gjennom Carmel der Clint Eastwood har vært borgermester og opp til Santa Cruz hvor vi spiste lunch. En spasertur langs stranda og en solid burger senere var vi på vei vidre fra Santa Cruz og hjem til Berkeley. Vi kjørte gjennom området som er kjent som Silicon Valley  og inn i rushtrafikken i Oakland. Det er en ting når det står i 3 felter hver vei ut av Oslo, men når man teller 7 felter hver vei og trafikken ikke rører på seg skjønner man at ting kan ta tid.

Roadtrip dag 6: Redondo Beach - Big Sur

DSC04706DSC04717Redondo Beach ligger et steinkast fra Hermosa Beach hvor vi spiste frokost. Derfra gikk turen tilbake ut av Los Angeles og nordover kysten langs Highway 1. I og med at hotellet vårt ikke var mer enn et par hundre meter fra Highway 1 kunne vi selvsagt ha kjørt rett ut på den, men vi valgte å prøve oss på en av de større veiene for å komme fortere ut av byen. Etter en times tid var vi i Santa Monica og Highway 1 lå forran oss hele veien opp til San Francisco. 

I starten kjørte vi langs strender og så surferene i vannet, men etter hvert som vi kom opp i Big Sur området ble det mer som å kjøre langs norske fjorder. Bratte fjellvegger og svingete veier. Flere steder var veien under reperasjon da deler av den var blit tatt av ras i løpet av vinteren. Planen var å overnatte på en av campingplassene ved Julia Pfeiffer Burns State Park, men disse var alle fulle og vi endte opp et par svinger lenger opp kysten på en campingplass med store redwoods rundt seg. 

I løpet av kvelden kom vi i prat med ei svensk jente og amerikanerene hun var sammen med der. Det viser seg at i Santa Cruz (hvor disse var fra) kan man få kjpt øl fra både Nøgne Ø og Håndbryggeriet. Håndbryggeriet var favorittbryggeriet til en av disse amerikanerene, og det deprimerende var at en halvliter med norsk øl kostet omentrent like mye i Santa Cruz som det gjør på polet hjemme.

Roadtrip dag 5: Mojave - Redondo Beach

DSC04654DSC04680DSC04678Etter amerikanske pannekaker med lønnesirup til frokost forlot vi campingplassen og fant oss noen store sanddyner. I Mojave ørkenen ligger Kelso Dunes, noen store sanddyner hvor man f.eks. kan stå på ski. Vi hadde ikke med oss ski så for oss ble det med en spasertur i sanden. På vei tilbake til bilen så vi faktisk noen som sto på ski ned fra den største sandhaugen. Det var langt borte, så om det var ski eller brett var vanskelig å si, men det så unektelig gøy ut. Sandski har fått en plass på lista over ting jeg må få gjort på et eller annet tidspunkt. 

Rett utenfor Barstow ligger Calico, en spøkelsesby gjort om til turistatraksjon. Jeg syntes det var litt som når vi var på skoletur til Sommerland i Bø på barneskolen, men Calicos historie var fasinerende selv om det finnes mange mer autentiske spøkelsesbyer i California. Etter lunch på Peggy Sue's 50's diner (også rett utenfor Barstow gikke turen vidre inn mot L.A. og Redondo Beach. Vi ungikk den værste trafikken, men fikk oss et sjokk da vi hørte nyhetene på en lokal radiostasjon. 80% av de transatlantiske flygningene fra LAX var kanselert grunnet et vulkanutbrudd på Island. Når vi ankom hotellet vårt så var internett og nyheter om stengte luftrom over store deler av europa høyt på proioriteringslista vår. Etter å ha tatt disse nyhetene over oss endte vi opp på et Brasiliansk steak house hvor betjeningen gikk rundt med t-skjorter med teksten "got meat?" og det var en spis så mye du vil deal. Vi så solnedgangen over marinaen i Redondo beach og spiste nydelig biff til vi ikke orket mer.

Lorem ipsum dolor sit amet.