Sjokolade

Ragnhild har de siste dagene besøkt Riksarkivet og Jacobs på Holtet for å gjøre research til en artikkel om snop på 17 og 18-hundretallet. Dette har i dag medført at vi har forsøkt å lage sjokolade etter en oppskrift fra Carl von Linné

IMGP2248IMGP2257Vi startet med rå (tørkede) kakaobønner som vi ristet i stekepanne før vi skrelte dem. Kakaobønner med skall ser egentlig litt ut som mandler, men til tross for at det står på posen at de kan spises rå så vil jeg vel egentlig ikke anbefale det.  Rå kakaobønner smaker beskt og bittert.

IMGP2266IMGP2300Uten skall ser de veldig anderledes ut, men det er fortsatt langt igjen til de i det hele tatt ligner på noe vi i dag vil kalle sjokolade. Ifølge oppskriften skulle vi ha støtt det i en morter over åpen ild sammen med kanel, vanilje, sukker og amber, men da dette virket noe vanskelig å få til på vårt kjøkken valgte vi å male bønnene, droppe amberet og heller male bønnene og så balnde det med de andre ingrediensene i en stekepanne før vi så lot blandingen få en god runde i morteren.

IMGP2293Etter en solid omgang i morteren kunne vi endelig ane de rundt 50 prosentene med fett det er i kakaobønnene. Så etter enda en stund i morteren begynner det å ligne på en sjokoladeaktig masse.

Etter 3-4 timer med sjokoladelaging, kun avbrutt av en middag (også etter en gammel oppskrift) kunne vi se på rundt 300 gram kakaomasse som ifølge Linné skal ligge og tørke i 15-20 dager. Jo lenger jo bedre.

Så nå ligger det kakaomasse i en boks uten lokk i et av kjøkkenskapene. Om 3 uker kan vi kanskje prøvesmake, og en av oppskriftene til Linné ser ut til å være på kakao slik vi kjenner det her hjemme. Varm melk med kakaopulver, eller kanskje i dette tilfellet hjemmelaget kakaomasse.

Lorem ipsum dolor sit amet.