Livet

FURminator™

furminator3Kattehår har blit et problem i det siste. Katten røyter en del, og selv med daglig børsting så løper han rundt og legger igjen hår overalt. Nå har vi fått låne en superbørste av noen katteeiende venner av oss, en FURminator™ Børsten går dypt og rasker med seg masse løs underpels som med en vanlig børste bare blir liggende og som man da finner igjen i sofaen dagen etter. Jevnlig bruk av FURminator™ skal etter sigende redusere røyting med opp til 90%. Med jevnlig mener de vist en 10-20 min 2 ganger i uken, og siden katten ikke er så stor så regner jeg med at vi trenger langt mindre enn det for å redusere røytingen betraktlig.

Vampyrer på Fornebu

blodbussenJeg var ute på sykkel Mandag morgen og la merke til en rød buss utenfor Aker Solutions kontorer på Fornebu. Blodbussen sto det på den og jeg lurte umiddelbart på hvorfor de var ute etter finansblod. 

Uavhengig av grunnen til at de var ute på Fornebu og tappet finansblod så er det jo en god ting. Hvis du har litt blod til overs kan du jo melde deg som blodgiver bare ved å fylle ut et lite skjema på blodbanken sine websider. Jeg har akkurat meldt meg, og oppfordrer alle til å gjøre det samme.

Chilli til oss, chilli til venner

DSC03008Vi hadde gjester på middag på lørdag, ikke fult så mange som planlagt, men fortsatt fullsatt bord. 8 personer rundt bordet er vel egentlig grensen før det begynner og bli trangt. Gaspachoen vi serverte først ble godt mottatt, steketermometeret pep på 58 grader og kjøttet var mørt, saftig og rosa, grønnsakene friske og fine og smuldrepaien en deilig dessert. Altså mye god mat, god vin og godt selskap.

Vi har litt begrenset vindusplass til chillien vår, så de to pottene som ikke har fått plass i vinduet fikk seg nå nye eiere. to potter med Scotch Bonnet fikk nye hjem og da har altså den ene chillien vi fikk i juni spredd seg ut til tre hjem. Ikke dårlig av en chilli.

Ku fra Uruguay

DSC03014Med 2,5 kilo ku fra Uruguay, 3 kilo norske poteter, et par kilo assorterte grønnsaker av uviss opprinnelse, no sopp, vin og litt urter tenkte vi å invitere noen venner på middag.

Vi har to slike fine stykker ku fra Uruguay og med en rundt 40 minutter i ovnene på en seng av grønnsaker håper vi at vi får en riktig god middag.

Ellers skal det stoore bordet frem fra gjemmestedet sitt, noen krakker må lånes inn, flere innkjøp må gjøres og etter hvert så blir det nok vin i både kokken og i maten.

Ragnhild er ute på grafittifjerningsdugnad akkurat nå og jeg skal ut og kjøpe de siste grønnsakene og hente krakker så alle gjestene våre får sitte ved bordet. Kanskje baker jeg kake til dugnadsfolket også. Ikke sånn ordentlig kake, men sånn posekake fra butikken.

En veloppdragen katt

DSC03006Apollo har i det siste vist seg å være en veloppdragen ung herre. Allerede før vi har dekket på bordet sitter han pent på stolen og venter på maten.

Nå får han faktisk ikke spise ved bordet, men han pleier å få mat samtidig som oss (og han er flink til å si ifra hvis han ikke får mat når vi spiser). I dag spiste vi laks med nudler og det viste seg fort at rød fisk er greit når den er stekt, men fantastisk når den er rå.

Scotch Bonneten lever fortsatt

DSC03008Vi er ikke kjent for å ha veldig grønne fingre her i Korsgata. Det meste dør kort tid etter at det kommer i hus, faktisk er det eneste som har overlevd oliventreet vi kjøpte sist høst og en sånn bambuspinne med snurr på. Det var helt til vi plantet våre egne Scotch Bonnet tidligere i sommer. Fra små frø puttet i jord i et par yogurthbeger har de nå vokst seg til små planter som etter sigende kan bære frukter allerede etter 4 måneder. Vi har timet det slik at hvis alt går som det skal får vi frukt til jul og kan da invitere på julechilli.

Katta klore....

For en måneds tid siden gav vi Apollo et nytt hjem. Han trives godt hos oss, men har ikke helt skjønt dette med at sofaen ikke er til å klore på. Apollo er ikke den første katten jeg bor sammen med så jeg vet jo at sofaer er et yndet kloreobjekt. Sofaer og dyre håndknyttede persiske og arabiske tepper.


Forsøk #1
                            DSC03000
Klorebrett på vegg kjøpt på den lokale dyrebutikken. Ikke veldig dyrt, ikke veldig pent og kun testet en gang i løpet av en måned.
Kattens dom: Ikke godkjent

Forsøk #2
                            DSC03001
Klorestang med leke kjøpt på dyrebutikken i Charlottenberg (SE) på Harrytur/kjøretilvenning for snart to uker siden. Klorestangen er ubrukt, den lille musa som bor inni stanga er urørt, kulene har ikke fanget noen interesse. Plastpinnen som stikker ut har et par ganger blit brukt til å gni seg mot og strikken kulene henger i er av mer interesse enn kulene.
Kattens dom: Godt forsøk, men ikke godkjent.

Forsøk #3
                            DSC03002
EGEBY teppe fra IKEA. Riktignok ikke et håndknyttet persisk teppe, men et teppe like fult og testkloret i løpet av 5 min. Andre kloring under 10 min senere. 
Kattens dom: Mjau! Maju! Klore, klore. Foreløbig godkjent om ikke annet.

Harryhandel

DSC00106

Om en uke så skal jeg sykle FredagsBirken, så Ragnhild må ta bilen fra Rena til Lillehammer, spørs om hun ikke skal få kjøre tilbake til Oslo også. Ragnhild har jo ikke kjørt så mye de siste årene, så under påskudd av å drive biltilvenning satte vi oss i bilen og kjørte til Charlottenberg. 

Der viste vi takket være internettet at de hadde 10 flasker Young's Double Chocolate Stout, en deilig stout med et markant sjokoladepreg.  Siden 5 liter ikke var hele kvota så tok vi med oss et lett utvalg av andre øl også. Svenskehandel var skremmende, men vi fikk nå med oss litt struts, litt kenguru og et par voksne stykker ku. Blir et par bra middager fremover.

Avatar

Avatar_147444c

Har 2 billetter til sniktitten på Avatar på Fredag. 20 minutter 3-D galore signert James Cameron. Skal man tro på hva pressefolk som har sett klippet sier så er det helt utrolig lovende og kommer til å bli den beste sci-fi filmen på årevis. Gleder meg en hel masse, men er litt bekymret for at det blir harde måneder å vente frem til filmen faktisk dukker opp på kino.


Oslokino deler ut gratis billetter til denne sniktitten. Det er bare og ta turen innom en av kinoene i byen og spørre. Riktignok er det begrenset til hvor mange de får inn i storsalen på kinoen, men jeg tror det fortsatt er plenty med billetter igjen.

Gaute 34 år

Jupp, da var det dagen da.

Regn ute og jeg skal jobbe på Valle Hovin til langt på natt. Ikke helt slik jeg så for meg bursdagen min. OK, jobbinga har jeg vist om en stund, men regnet var unødvendig. 34 år føles ikke som no særlig forskjell fra 33, eller 32, eller 31 for den saks skyld. Vel, litt forskjell er det faktisk, for for et år siden så var jeg nok 5 kilo tyngre og ikke i særlig bra form. Nå trener jeg som regel 5 timer eller mer i uka og kondisjonen min er vel omentrent på nivå med det den var når jeg var 25 år (og trente Capoeira et par-tre ganger i uka).

Jeg er ferdig med 3 år på skole, og senere i dag kommer min akademiske makker til å besøke skolen for å lever bacheloroppgaven vår. En skikkelig lettelse å få den unna også og en fin bursdagsgave fra meg selv til meg selv.

Nå tordner regnet på taket og jeg skal få på meg regntøy og sykle opp til Valle Hovin. Satser på at det klarner opp i løpet av dagen og atjeg får en bra bursdagsfest oppe på Valle Hovin.

Buss for tog

Det har jo vært mye skriverier om togkaoset i det siste, men tenkte jeg på at det var buss for tog mellom Oslo og Drammen når jeg luntet ut fra kontoret kl 15-ish for å rekke toget fra Nasjonal kl 15:14 eller no slikt. Vel fremme på Nasjonal ser jeg  skiltet som forteller meg at mellom den 17/7 og 30/8 er det buss for tog, og bussen går fra Oslo S.

Titte kjapt på klokken, 15:01. Løpe til T-banen, kaste meg inn på først og beste bane, og løpe til bussen som går fra helt andre siden av Oslo S. 15:14 forlater jeg Oslo S med buss.

Hadde jeg fulgt litt bedre på nyhetene og ikke bare tenkt at det angikk andre så hadde jeg sannsynligvis tatt bilen isteden. Nå får jeg faktisk jobbet litt på toget (les: bussen) og litt mindre av dagen forsvinner i venting. Buss for tog plager meg egentlig ikke nevneverdig, riktignok tenkte jeg et par faen, helvete helvete når jeg så på klokka der jeg sto på Nasjonal, men så lenge bussen går når toget skulle gått går det greit. Dette er jo planlagte driftsstans og det kan jeg leve med, og NSB planlegge for. Det er når jeg står 3 timer på Skøyen før det dukker opp en buss som får meg til Asker jeg blir sur. Litt bytting av transportmiddel er helt greit så lenge det ikke er forsinkelser.

Katt i vinduskarm

DSC02901

Vi har ikke noen vinduskarm hvor katten kan sitte og se ut på livet utenfor. Det vi derimot har er en takterasse med en fin kant katten kan sitte på. 

Katten trives godt, i motsettning til solsikken katten passer på, og tar nå ofte turer ut for å passe på at måkene ikke kommer for nært.

Den første spiren

DSC02858

Etter å ha sett chillivinduet til Håkon og laget deilig deilig chilli plantet vi noen av frøene fra den Scotch Bonnet'en vi brukte. Vårt arbeid bærer ikke frukter enda, men i dag kunne man faktisk se den første lille spiren. 

Vi får bare håpe katten ikke spiser opp planten før den bærer chilli. Apollo har allerede smakstestet oliventreet på terrassen og rosene på stuebordet.

Apollo har kommet frem fra under sofaen

DSC02778

Apollon er navnet han fikk hos dyrebeskyttelsen, men vi slyøfer nok siste bokstaven og kaller ham Apollo.  

Da vi kom til dyrebeskyttelsen ble vi møtt av mange katter. Store katter, små katter, sorte katter, stripede katter, hvite katter og en rødlig katt med hvit bryst. Apollo ble levert inn av en hjemmesykepleier i Mai så vi antar at den forrige eieren har blit for gammel til å ta vare på ham. Han er en hyggelig katt som er glad i kos, men han var ikke vant til andre katter så han trivdes ikke så veldig godt i kollektiv. Ikke det at han havnet i slåsskamper eller noe, men han fikk nok ikke ro på seg til å spise ordentlig go slikt for han er litt tynn nå. Med loftsleilighet ville det vært slemt å ta en utekatt, men en innekatt slik som Apollo er ikke noe problem. 

Det var nok litt overveldende med nytt kattefritt hjem, for da vi slapp ham løs så tok han seg noen runder rundt i de forskjellige rommene før han gikk og la seg under sofaen.

DSC02783Etter nesten 6 timer tittet han frem. Han tok en ny runde, luktet på svette sko og inspiserte doen sin og slo fant roen nok til å spise litt. Det er fortsatt et lite stykke igjen til han føler seg trygg nok til å hoppe opp i fanget til en av oss, men vi regner vel med det kommer i løpet av kvelden.

Chilli

dsc00087

Man tager:

1 Scotch Bonnet

3 pakker hakkede tomater

1 boks tomatbønner

2 bokser salatbønner

1 boks sorte bønner

3 rødløk

3 fedd hvitløk

900 gram kjøttdeig

300 gram pepperbiff (KIWIs fredagstilbud)

La koke i flere timer og server med ris.


Alle virket fornøyde med chillien. Ikke for sterk, ikke for svak. God og fyldig i smaken, kort sagt en veldig god chilli. Frøene ble ikke med i gryta så nå har vi plantet noen chilli på kjøkkenet og håper vi blir like heldige som Håkon som har et vindu fult av chilli.

Scotch Bonnet

DSC00087

Ifølge det altvitende internettet er en Scotch Bonnet (naga morris (bangali)) en ganske så sterk chilli. Jalapeños ligger ifølge wikipedia mellom 2500 og 8000 på Scoville skalaen, Scotch Bonnet derimot havner ofte på  mellom 100000 og 350000 Scoville. Vanlig tabascosaus kommer ikke over 1000 engang. 

Denne chillien tenkte vi skulle få godgjøre seg i en stor kjele sammen med en del kjøtt, bønner, løk og alt annet som skal til for å lage en skikkelig hot chilli con carne. 

Tror det kan bli skikkelig godt.

Rikke og Niclas er nå gift

DSC02747

Helgens store begivenhet var turen til Stavanger og Rikke og Niclas sitt bryllup. En fin sermoni i Sola ruinkirke, og til tross for at presten for min del stort sett ble overdøvd av en sint ung herremann som skrek fra bakerste rad så fikk jeg med meg at de begge sa JA og at de kysset hverandre etterpå. 

Gratulerer så mye.

Hvor er gatemusikantene

Jeg var en tur hos optikeren i dag og etterpå gikk jeg Karl Johan fra Jernbanetorget og opp til Stortinget. 3 "statuer", 2 "Mikke Mus" og 2 karer som spilte på tomflasker. 5 av 7 var altså folk som bare sto stille, de 2 Mikkene sto ikke engang, de satt.

Forventer de at vi skal kaste penger etter dem uten noen innsats? Det var forsåvidt bare de 2 kara på tomflasker som hadde noen tilskuere. Når jeg var i Oslo på klassetur som ungdomskoleelev var det jo faktisk gatemusikanter der. Søramerikanere på panfløyte og slikt, flameslukere. Nå er det jo bare tiggere, teite statuer og nå også Mikker.

Hest er best

Sammen med Ragnhild la jeg inn et lite besøk på Kampen Bistro i går og vi kunne vel ikke vært mer heldige med menyen. 

Forrett: Potet og purreløksuppe med bacon

Hovedrett: Indrefilet av hest med potet, brokkoli, løk og bernais.

Dessert: Jorbærsuppe med vaniljekrem.

Sammen med en kraftig rødvin jeg ikke husker navnet på i farta ble det et fabelaktig måltid. Hesten var det møreste og saftigste kjøttet jeg har fått servert her i byen på lenge. Nesten så man kunne dele det opp med gaffel. Selv løken var nydelig. Eneste ulempen var at brødet og aiolien vi fikk først var så god at vi begge var så mette at vi slet med å spise opp grønsakene våre. Hesten ble selvfølgelig prioritert.

Bursdagsgave til Anders

rafting

300 kilometer langs E-6 nordover fra Oslo finner man Sjoa. Sjoa er kanskje Norges beste sted hvis man vil rafte. Det var hit vi tok med oss Anders DB for å overlevere 30-årsgaven. En gave jeg har fått mye skryt for å foreslå når hele den æren skal gå til Ragnhild. 

Jeg organiserte det og var reiseleder, men hadde ikke Ragnhild foreslått rafting så hadde sannsynligvis Anders fått ei flaske med 30 år gammel børst. Han hadde sikkert blit glad for det også, men etter en helg med rafting og et forsøk på elvebrett har han insett hvor dårlig form han er i. Kanskje vi skal la den tankevekkeren være den størte delen av gaven. Det er ikke gøy og finne ut at man er i for dårlig form til å gjøre noe man har virkelig lyst til. Neste gang derimot er Anders i bedre form og det blir elvebrett på ham også.

Jeg plukket opp Anders på Bislett ca 17:30 på fredag kveld og raste nordover i all hast. Bak oss kom resten av den glade turgjengen som skulle innom Gardermoen på veien. Etter ca 2 timer med litt kø og mye veiarbeid  tok vi turen innom Hamar for å bunkre litt pils og mat. Turen gikk kjapt vidre med kun en liten pause for å bunkre diesel på Lillehammer. Rundt 22:00 rullet Anders og jeg inn på parkeringsplassen på Sjoa og fikk tak i nøkkel til de to hyttene våre. Øl smakte veldig godt da og i løpet av en times tid så kom også de to andre bilene og vi var alle på plass på Sjoa Rafting

Raftinghelg

Min kompis Anders rundet 30 tidligere i sommer og da vi ikke ville gi gave fra Vinmonopolet ble det raftingtur til Sjoa på ham. Da jeg pratet med ham i går hørtes han ut som en 10-åring på speed. Jeg tror han er veldig spent og gleder seg no enormt. Vi er 7 stykker som reiser opp til Sjoa sammen med ham etter jobb i dag. 4 mann og 4 kvinner på raftingtur til Sjoa. Det blir rafting, grilling, pils og godt selskap. 

Desverre kan ikke alle som er med på gaven være med opp til Sjoa, men vi lover at alle turens aspekter skal  dokumenteres, fra hyggelige bilder rundt bålet, bilder fra Raftingen og bilder av en morgengretten Anders.

Ixodes ricinus

DSC00053

Eller flått som de fleste kjenner den som. Det er kanskje ikke så greit å se av bildet, men i løpet av Hovefestivalen hadde jeg plukket opp en liten blodsuger. Nøyaktig hvor lenge den satt på armen min vet jeg ikke, men i og med a den satt 5-6 cm ovenfor klokka så tror jeg jeg la merke til den rimelig tidlig. Flåtten ble fjernet med hjelp fra Henry og åstedet for denne åttebente lille skapningens bitt holdes under oppsyn i en god stund fremover. Den ble tatt tidlig så jeg regner med det ikke skal by på noen problemer. Jeg hadde et par flått på ryggen under en seiltur på Sørlandet for noen år siden og fikk ikke varige men den gangen.

Magneter til kniv og kasserolle

For en god stund siden sto jeg og vasket opp, en kasserolle ble ren, jeg la merke til en ledig knivmagnet og før jeg viste ordet sto jeg der og flirte av en kasserolle som hang på veggen. Jeg viste det til Ragnhild og kort tid etter hadde vi vært og handlet enda flere knivmagneter. 

Denne uka startet opphørssalget på Rafens i Markveien, så med kjøp av ny kasserolle måtte det jo monteres enda en knivmagnet. Det har blit plass til utrolig mye mer i skapet under kjøkkenbenken etter at flere av kasserollene fikk seg plass på veggen. 
DSC00042
Kan anbefales på det varmeste til alle som har ledig veggplass og overfylte skap.

50 kilo støpjern

DSC00006

Ragnhild har i lengre tid ment at det leiligheten mangler er en ovn, en vedovn. I vinter gjorde vi noen søk på internett og fant ut at det er ganske mange der ute som restaurerer vedovner, vi fant også ut at nye ovner er ganske dyre og ikke på langtnær like fine som de gamle. 


En av disse ovnrestauratørene holder til på Notodden og i påsken tok vi turen innom på vei hjem fra Rjukan. Der så vi en kanskje hundre år gammel Mustad kakkelovn DSC00009av sorten som normalt ville stått på værelset til tjenestepiken. Ikke en stor ovn, men en som kan passe inn i en liten loftsleilighet.

I dag ble det veldig spontant bestemt at man skulle kjøre til Notodden og kjøpe ovnen. Så vi kjørte ut av Oslo samtidig som alle hyttefarende og brukte ekstra lang tid til Notodden. Vel fremme slo vi av en liten prat, løftet ovnen inn i bilen kjørte hjem igjen en koks kakkelovn rikere.

Loftsleiligheter i gamle bygårder er sjelden utstyrt med slik en luksus som heis, så siden Ragnhild spiser anti-inflamatorisk for betennelse i skulderen fikk jeg den ærefulle oppgaven og sørge for at alle 50 kiloene med gammelt støpjern kom trygt opp til femte etage. 

Nå gjenstår brannsikring av kjøkkenbenk, flytting av inspeksjonsluke på pipe, koble ovenen til pipa, få en kobberplate under ovnen før vi kan tenne opp for første gang. Neste gang kommer jeg nok til å insistere på en panelovn fra IKEA.

Og hvem må bære kokssekker opp til femte etage når vinteren kommer?

Lorem ipsum dolor sit amet.