Livet

Om å reise Stockholm - London våren 1941

I papirene vi har etter farfar Jon har det ligget en reiseplan fra 1941 som forteller hvordan han reiste når han dro fra Stockholm. Den forteller riktignok ikke hvordan han kom seg fra Bagdad til England, kanskje var det en gang en side til som har forsvunnet på et eller annet tidspunkt. Reiseselskapet Wagon-Lits/Cook er nok mest kjent for å ha drevet Orient Expressen på den tiden.

reiseplan


Jon hadde vært frivillig i Finland under Vinterkrigen, men med fred mellom Finland og Sovjetunionen så bød det ikke på noen problemer å reise den veien og ca et år etter at han forlot Finland etter Vinterkrigen er han igjen i Finland, denne gangen på vei til England for å verve seg til de Norske styrkene for å fortsette kampen mot Tyskland etter at de norske styrkene overgav seg året før.

Visum for hele reisen var ordnet i Stockholm i ukene før avreise. 

Stemplene i passet bekrefter at de dro fra Stockholm som planlagt. Toget fra Finland til Odessa via Leningrad og Moskva gikk som planlagt. Det kan virke som om de var et par dager bak skjema fra Odessa men heldigvis var det lagt inn et par dagers opphold i Istanbul så det ser ut til at de rakk toget sitt fra Haydarpasaterminalen. Erling Fagerheim som dro et par dager etter Jon fra Stockholm skriver i sin bok med krage og pistol om en storslagen mottagelse i Odessa med 50 flasker champagne på hotellet. Erling Fagerheim kommer til England sammen med Jon så det er ikke utenkelig at også min farfar var med på den festen.

Lorem ipsum dolor sit amet.