Festival

Festivalsommeren 2010

Festivalsommeren 2009 er så vidt over og første drypp fra bookingfronten for neste år er allerede i avisene. Aftenposten melder at Norwegian Wood neste sommer vil få besøk av Mark Knopfler i Frognerbadet. Billettsalget starter førskommende Lørdag. 

Papirer og atter papirer

I går satt Thomas (barsjef) og jeg (økonomi koordinator) og gikk igjennom en del fakturaer fra Ringnes. Vi brukte en god stund på å få oversikt men alt så ganske greit ut. I dag er det selve tallene vi ser på og det tok oss ca 5 min og finne ut at noe var virkelig på bærtur. 

Med litt flaks så klarer vi å finne ut av det i løpet av noen timer. Det er ikke et år uten at gjennomgangen av papirbunken viser at det å få riktige fakturaer på en festival ikke alltid er så lett.

1 år til neste gang

Jeg var nede en tur i parken i går. Bare et par brakker, noen containere og en del ødelagt gress tyder på at det har vært festival der nede. Selv er jeg godt i gang med papirarbeidet, men det er fortsatt en del dager igjen til jeg kan si meg ferdig med Øya 09.

Øya dag 4

DSC02948

Da er det faktisk siste dag med festival. Ting har vært hektisk og selv om jeg har tilbragt timesvis forran datamaskinen min så har det ikke vært tid til å tenke på blogging. 

Tradisjonen tro stok bargjengen seg en tur på gjesteområdet under første konsert på siste dag. Vi slo følge med dem ut og drakk deilige friske munkholm (nei, det er ikke Pepsi Max vi drikker). Hyggelig stemning under tak for oss mens noen tusen Bob Hund fans i regntøy sto forran scenen og koste seg.

Øya har startet

DSC02939

Ute har det regnet mye  og en dobbel regnbue kom ned rett borti gata har. Inne i byen er Klubbdagene i full gang. På kontoret har ting gått sin vante gang. Ting er nesten klart til å åpne festivalen i morgen. Kasseapparater er stort sett på plass og det er strøm de fleste steden jeg trenger strøm.

Ifølge klokka mi er det nå bare 14 timer til festivalen åpner og det meste er klart nå. I morgen skal jeg unne meg en tur eller to ut i parken både før og etter at portene åpner, sålangt har jeg under 15 min ute på festivalområdet siden riggingen begynte.

Vel på plass i parken

DSC02934

Det er Mandag og festivaluka er i gang. Det er vått og ikke særlig bra festivalvær enda, men det er jo et par dager til publikum dukker opp. Kontoret er ikks stort, men så er vi bare to mann her. Vi har internett, en printer som vi muligens har drivere til og skulle det bli knall vær med masse sol så har vi heldigvis ei brakke som ligger litt i skyggen. 

Det blir relativt normale arbeidsdager i dag og på Tirsdag, men fra Onsdag morgen så er hjemme kun et sted hvor jeg sover. Dagen i dag startet med en våt sykkeltur til hovedkontoret for å hente et par kortterminaler for så å finne Øyvind sittende i brakka. 

Nå er dett gjennomgang av ymse arbeidsoppgaver og annet så vi er klare til å ta imot frivillige og publikum på Onsdag.

Flytter snart inn i brakka mi i parken

DSC00112

Jeg har ikke vært inne i brakka mi enda, men det blir nok mye av det samme som de siste årene. Hvis alt går som det skal så får jeg startet innflyttingen i dag og gjort meg ferdig i løpet av helgen.

Det blir en del utfordringer i år. Bare nye folk under meg i avdelingen og jeg har plutselig blit ansvarlig. Men det er ordentlige folk jeg har med og selv om de er nye folk i min avdeling så er det en hel del festivalerfaring som følger med inn i kontoret.

Fra en arena til en annen

Da var siste konsert på Valle Hovin over for i år og det ble en våt opplevelse. For publikume så det ikke ut til å gjøre så mye fra eller til, men Madonna var tydelig plaget av regnet. Selv ble jeg ganske irritert da hun spilte til 23:25, flott for publikum at hun tok inn litt av den tiden hun tapte ved å gå sent på scenen, men det var 25 min av vår nedriggstid hun brukte.

Ølsalget bar preg av både vær og publikum. Skal vi få no ølsalg oppe på Valle Hovin må det være rock. Metallica og AC/DC er sålangt de konsertene med klart best ølsalg på Valle Hovin.

For min del er det nå en uke med den siste innspurten til Øyafestivalen før jeg flytter kontoret mitt ned i parken neste mandag.Blir nok festival der også tenker jeg, ihvertfall nå som alle dagene på Øya er utslogt.

Madonna in the rain

regnregn

En ny dag med Madonna på Valle Hovin er snart igang. Alt er ferdig rigget takket være snille folk som jobbet i regnvær tidligere i uka og vi kan slappe av litt mer i dag. til tross for at det er bursdagen min og jeg har synes jeg har oppført meg pent det siste året så er det ikke meldt godvær i dag. Jeg har regntøyet klart selv om jeg håper det meste av regnet detter ned et annet sted og selv om vi ikke kan forvente sol så er det lov og håpe at vi ikke får regn under konserten ihvertfall. 


Det er vanskelig å gjette på no salgstall når været ser såpass dårlig ut, men jeg håper ihvertfall at de 200 folkene som skal jobbe i dag finner veien, har med seg egnet tøy. Selv om regnvær vil føre til mindre trykk i baren så er det ikke slik at vi ønsker stort frafall. Noe må vi nok regne med fra folk som ikke ser på dette som en jobb, men bare no moro de får betalt for. Skjønt de aller fleste er ordentlige folk og kommer selv om været ikke er fantastisk.

Om ikke annet så kan vi regne med mørke skyer i kveld og da blir det også mørkere på scenen. Kanskje Madonna får det som hun vil, hun ba jo tross alt om at noen skulle slå av den sola på Tirsdag. Så alle klager på at vi får mørke skyer og ikke sol kan sendes til Madonnas management.

Ses på Valle Hovin.

1 down, 1 to go

DSC02878

En konsert med Madonna unnagjort og en konsert igjen. Vi fikk rigget opp baren rimelig radig i går morges og så ble det mye venting. Det virket som om Madonna kjørte igjennom hele settet før de slapp publikum inn på arenaen. 

Bardriften gikk mer eller mindre på skinner. Var litt uvant å være tilbake til den gamle løsningen med bar på begge sider av arenaen. Det er ikke helt enkelt å supplere baren lengst vekk fra lageret  når man må gjennom folkehavet. Moses klarte å skille Rødehavet, men det er ingen lett sak og skille folkehavet på Valle Hovin nok til å komme seg gjennom med en tralle. 

DSC02885Avisene virker ikke veldig imponert over Madonnas innsats, men jeg hørte nå mange av de betalende gjestene som åpenbart syntes det var en fantastisk konsert.

Ikke helt uventet kom det også et par varmluftsballoner flyvende i lav høyde over stadioen. Den første kom 5-10 minutter for tidlig og var passert Valle Hovin når Madonna kom på scenen, men ballong nummer to timet det hele perfekt og passerte under åpningslåta.

70% ferdigrigget til Madonna

Det kom ikke som noen stor overraskelse at ikke alt sto klart og ventet på oss npr vi kom opp på Valle Hovin i morges. Riktignok var det bare MOJO bardiskene som manglet, men de utgjør en nokså stor del av riggingen vår på Valle Hovin. Når de ikke er der når de skal være der så får vi ikke rigget i den rekkefølgen vi vil og alt tar lengre tid enn det trenger å gjøre. Når man rigger en så stor bar så ønsker man gjerne å ta tingene i rekkefølge A -> B -> C -> D, ikke i A -> C -> B -> D som det gjerne blir opp på Valle Hovin.


DSC02845Optimalt vær kan det vel helle ikke sies å ha vært. Riktignok plasket det ikke ned slik som under Bruce Springsteen riggingen, men det var noen solide vanndammer der oppe og det kom jo litt regn også. Til tross for manglende utstyr, mye vann og en annen rigg denne gangen enn på AC/DC så fikk vi nå gjort ganske mye. Det største problemet var at halve stadion var fylt opp med lyd og lys liggende på bakken og ikke stående i lastebiler slik som normalt. Der Henry og Thomas står på bildet skulle vi egentlig ha bygd en bar. Slik bli jo litt vanskelig når 
noen har brukt hele stadion til å legge fra seg ting på. Forhåpentligvis så er alt borte når vi kommer i morgen slik at vi kan få opp de siste meterene med bar og gjøre oss ferdig før publikum kommer inn portene.

DSC02855
Til t
ross for problemene så var stemninge god under opprigg i dag og vi fikk gjort overraskende mye. Telt, bardisker, gjerder, fylte kjølekontainere og våte sko. Og på baksiden av stadioen der var de første på plass i køen allerede.

Det er uansett morgendagen som teller. Da skal vi få ferdig barene, ta imot flere hundre barfolk og stålsette oss før 40.000 tørste Madonnafans inntar Valle Hovin. Heldigvis melder Statsmetrologene om sol og rundt 20 grader i morgen. 

Madonna på Valle Hovin neste uke


DSC00876Værmeldingen for neste uke ser lovende ut. Det meldes om over 20 grader og ikke noe regn på konsertdagene. Klart langtidsvarslet ikke er noen garanti for opphold, men jeg håper på det beste.

Rigginga til Bruce Springsteen i fjor var en serdeles våt affære og på et tidspunkt måtte vi evakuere arenaen grunnet fare for lynnedslag. Vi satser på en litt mer strukturert og tørr rigg til Madonnakonsertene i år. Tirsdag formiddag burde vi stå der og se utover en tom Valle Hovin og vente på at alle barfolka skal dukke opp før de tørste hordene slippes inn på stadioen på kvelden.

Blir spennende neste uke.

U2 til Oslo 2010???

SPAIN__G-Tittel-00_1061259x

Aftenposten melder at U2 muligens kommer på besøk til Oslo neste sommer. Med seg vil de ha noe som må være verdens største scenerigg. Aner ikke om den i det hele tatt får plass på Valle Hovin stadion, og om den ikke får plass der så er det ikke mange stedene i Tigerstaden som kan ta imot noe slikt. U2 kan sikkert trekke 40.000 mann til konsert et stykke utenfor Oslo, men 40.000 mann krever også en hel del infrastruktur. Vi vet alle hvor mye folk som ramler ut i gatene oppe på Helsfyr etter en konsert på Valle Hovin. Uten T-bane eller tilsvarende transport blir det et helvete og få folk til og fra konserten.


Hovefestivalen

DSC00066

Festivalshortsen innfridde over all forventning. 

Den er ikke ren og fin lenger, men ganske så møkkete. Dens mange lommer gjorde at jeg
til enhver tid kunne ha utkviteringsblokker og notatboka mi lett tilgjenglig. 

Vi dro ned en stor gjeng på Fredagen før festivalen. Utenfor Tvedestrand kjørte vi forbi det utbrente vraket av Ringnes sin tankbil som for anledningen var sendt fra Oslo og sørover for å hjelpe til i Arendal under Hovefestivalen. Ikke et bra tegn.

Lørdag og Søndag bruker vi på å rigge barene våre og få ut varer slik at alt skal være klart Mandag formiddag når publikum slippes inn på området. På lageret mitt dukket tre av fire frivillige opp, og han ene luktet jeg før jeg så ham. Han hadde tydligvis vært oppe hele natta og pimpet sprit og var ikke mye verdt. Det gjorde meg åpenbart ingenting når han etter kort tid forsvant. Dårlig oppmøte av frivillige viste seg og plage hele baravdelingen, men med bare 4 frivillige på hvert skift var jeg ekstra sårbar for frafall.

Det var opp før 8 hver dag og mer eller mindre kontinuerlig jobbing til langt på natt. Underbemannet som jeg var så hadde jeg ikke tid til pauser og den ene konserten jeg faktisk skulle se, Faith No More måtte selvfølgelig være den hovedbaren også var på sitt mest underbemannede på. De to jeg da hadde på lageret måtte jeg sende ut i baren for å hjelpe til, og selv om jeg hørte FNM spille så fikk jeg kun sett 5 min av konserten. I løpet av de fire dagene med avvikling så har jeg jobbet jobbet nesten 80 timer.

Det skal bli deilig å komme tilbake på kontoret igjen på mandag og fortsette å jobbe med en festival jeg kjenner godt, en festival hvor ting er godt organisert, en festival som har et fungerende frivilligapparat og en festival hvor vi slipper og supplere barer med truck gjennom området blandt tusenvis av fulle kids.

Nå har jeg ikke hørt noen tall på hvor mange som var på Hove festivalen, men det ville overaske meg mye om ikke Øyafestivalen fortsatt er Norges største festival.

Festivalshortsen

Nå har festivalshortsen kommet.

2d98dfeb90

Festivalshortsen er et fenomen i seg selv. Den har alltid mange lommer og under avvikling av festival er det viktig at disse lommene ikke tømmes da dette som oftest fører til at viktig informasjon skriblet på en post-it lapp forsvinner. 

Festivalshortsen bør være slitesterk og ha mange lommer. Fargen for året er hvit da det åpner for muligheten til å skrive viktige ting på låret slik at man ikke går fra notatene sine på en serviett.

At festivalshortsen også kan brukes som arbeidstøy utenom festival er selvsagt ikke noe hinder og derfor benyttet jeg muligheten til å bestille slike fine kneputer til den også.

Stor takk til Christian og hans Flux Media som var så snill og bestille arbeidstøy til meg. 

EDIT TO ADD: Har også vært ute og hamstret sokker. 12 par billige sokker fra Dressmann som kan kastes etterpå og noen t-skjorter så jeg ikke trenger å gå i en Øya t-skjorte hver dag. Dessuten så kan kanskje en t-skjorte eller to som ikke fra en eller annen festival eller et bryggeri kjekt resten av sommeren også.

Ferdig med Valle Hovin for denne gang

Da har Norges største bar, en gedigen scene og søppel etter over 40.000 konsertgjengere forsvunnet fra Valle Hovin.

DSC00019Vi hadde en gedigen rigg som vanlig. 60 tappetårn, 2 tanker på 25.000 liter hver. En gjeng med hyggelige Østfoldinger som sørget for at øllet fløt som det skulle. Over 200 mann på jobb i baren og til tross for noe dødtid før og etter ølsalget var stemningen bra og når 

DSC00035publikum var forlatt stadioen fikk vi ryddet ned og vekk alt utstyret vårt i et forrykende tempo. Når ting var som mest hektisk hikk det over 2,5 liter øl gjennom kranene i den store baren hvert eneste sekund. det er 360 øl (o,4 l) i minuttet, over 20.000 øl i timen.

AC/DC var ilddåpen for flere av de som neste uke er å finne som ansvarlige for barer på Hove. Tatt i betraktning av hvordan AC/DC gikk så burde teamet til Hove Festivalen klare seg bra. Noen små utfordringer er det jo alltid med festivalbar, men jeg regner med vi skal takle det uten de alt for store problemene.

Valle Hovin 2009

Da var festivalsommeren igang også for meg.

DSC00015

I går var det utdrikkningslag og i dag var det opp til Valle Hovin for å begynne å rigge baren. Som vanlig var det masse ting som ikkev ar på plass og når vi gikk i dag ventet vi fortsatt på MOJO bardisken som skulle ha vært der fra start. Vi må altså begynne ekstra tidlig i morgen for å få gjort unna alt arbeidet vi ikke kunne gjøre i dag. 

Men vi fikk fortsatt gjort en hel del i dag. Det er nesten bare bardiskene som mangler før vi kan slippe inn de ville hordene.

Sommeren 2009

Festivalsommeren 2009 bringer følgende for meg:

15 Juni - AC/DC på Valle Hovin

22-25 Juni - Hovefestivalen

28 Juli - Madonna på Valle Hovin

30 Juli - Madonna på Valle Hovin

11-15 August - Øyafestivalen

Oppi alt dette blir det en del utdrikkningslag, noen bryllup og forhåpentligvis noe fritid, litt rafting og en tur eller to på fjellet.

Pressekonferanse Øya

Journalistene renner inn døra her nå.

Pressekonferanse for å feire ferdigbooket festival starter sånn ca nå.

Lorem ipsum dolor sit amet.